Merkez Bankası Faiz Kararları

  • 26.04.2017 15:10

Merkez Bankası Nisan ayı toplantısında geç likidite penceresi faiz oranını 50 baz puan artırarak %12.25 seviyesine çekti.

Gecelik borç verme faizi %9.25 ile sabit

Politika faizi %8’de sabit

Geç Likidite Penceresi 50 baz puan artışla %12.25

Gecelik borç alma faizi %7.25 ile sabit

Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini 50 baz puan artırarak %12.25 seviyesine çekerken politika faizini %8 ve marjinal fonlama faizini %9.25 seviyesinde sabit bıraktı. Piyasa beklentileri çoğunlukla faiz artırımı olmayacağı şeklinde oluşmuştu. Son dönemde özellikle fonlama maliyetinin %11.50 ile geç likidite penceresi faiz oranı olan %11.75’e oldukça yakın seviyelerde bulunması ve enflasyon beklentilerindeki artma eğiliminin devam etmesi nedeniyle önümüzdeki günlerde bu faiz artırımı Banka’nın manevra alanı kazanması açısından olumlu olacaktır. Hatırlanacağı gibi Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısı 15 Haziran tarihinde olacak. Açıklama metninde özellikle enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmakta olduğu ve bu çerçevede Banka’nın enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verdiği belirtildi.

Merkez Bankası açıklamasında “fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.” denildi.

Aynı zamanda açıklamada “Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir” denilmektedir.

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.