AKBNK'ın İlk Çeyrek Karı

  • 25.04.2017 19:00

AKBNK yılın ilk çeyreğinde 1,405 milyon TL net kar açıklarken (konsolide olmayan) bu rakam piyasa beklentisi olan 1,249 milyon TL’nin oldukça üzerine çıkmış oldu. Özellikle artan gelirler ve net faiz marjındaki iyileşme Banka’nın net karına olumlu yansıdı. Böylelikle bankanın özsermaye karlılığı 2016 son çeyrekteki %14.3’ün üzerine çıkarak %17.4 seviyesinde gerçekleşti.

Faiz gelirleri çeyreksel bazda %9 artarken net faiz geliri %16’lık artış gösterdi. Bankanın toplam kredi hacminde bir önceki çeyreğe göre %4’lük artış olurken bu artış daha çok TL kredilerden kaynaklandı. KGF kredilerinin %71’inin yeni kredi olması da kredi büyümesini destekledi. Net faiz marjı %3.55 seviyesinde gerçekleşirken çeyreksel olarak 15 baz puanlık iyileşme gösterdi. Özellikle kredi faizlerindeki iyileşme net faiz marjını destekledi. Bunun yanında enflasyon beklentisinin %8 seviyesinde alınması yukarı yönlü risk olarak düşünülebilir. Net faiz ve ücret gelirleri ise bir önceki çeyreğe göre %4 artarak net kara destek verdi.

Bankanın takiptkeki krediler oranı ise takibe düşen kredilerdeki gerileme ve ödemelerdeki artış neticesinde bir önceki çeyreğe göre iyileşerek %2.4 olarak gerçekleşti. Banka’nın sermaye yeterlik oranı ise 2017 ilk çeyrekte yönetmelikteki değişiklik, gayrimenkul değerlemesi ve sermaye banzeri tahvil ihracı neticesinde %15.2 seviyesine yükseldi.

Banka’nın daha önce açıkladığı beklentilere bakıldığında ilk çeyrek gerçekleşmeleri birçok alanda daha iyi bir performans olabileceğine işaret ediyor. Net faiz marjı 2017 beklentisine göre 15 baz puan daha yukarıda bulunurken özsermaye karlılığı ise %15’lik beklentinin ötesinde %17 seviyesinde. Aktif ve kredi büyümesi ise yıllık bazda sırasıyla %16 ve %17 seviyelerine ulaşırken beklenti %10-12 aralığında bulunmaktaydı.

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.