ANALİZ- Günlük Bülten (Kuveyt Türk) [FNC-NEWS]
- 03.11.2025 09:19
https://mona-forinvest-news-inbound-mails.s3.us-east-1.amazonaws.com/attachments/DU0PR10MB93626454A14F13A0408A1CCFB9C7A%40DU0PR10MB9362.EURPRD10.PROD.OUTLOOK.COM/Gunluk%2520Bulten_03112025.pdf
Yurt içinde gözler enflasyon verilerine çevrildi...
* Ekim ayının son gününde Wall Street borsaları Amazon hissesi öncülüğünde yükselerek haftayı ve ayı kazançla tamamladı. S&P 500 endeksi %0,3 artışla rekor seviyesine yaklaşırken, üst üste altıncı aylık yükselişini kaydederek 2021'den bu yana en uzun kazanç serisini sürdürdü. Dow Jones %0,1, Nasdaq ise %0,6 prim ile günü tamamladı. Amazon hisseleri, beklentileri aşan karlılıkla, 2022'den bu yana en hızlı bulut bilişim büyümesini yakalaması ve veri merkezi kapasitesini artırma planlarının duyurulmasıyla %9,6 yükselerek endeksleri yukarı taşıdı. Küresel tarafta, Çin'de imalatın yedinci ay üst üste daralmasıyla Asya borsaları karışık seyrederken, Japonya Nikkei 225 endeksi sanayi üretimindeki sürpriz artışla %2,1 yükselerek rekor tazeledi. ABD tahvil faizleri haftayı Powell'ın "Aralık'ta faiz indirimi kesin değil" açıklamasının ardından gerileyerek %4,09 seviyesinde tamamladı. Ek olarak Çin, nadir toprak elementleri üzerindeki ihracat kontrollerini ve yarı iletken tedarik zincirindeki çip şirketleriyle yürüttüğü soruşturmaları fiilen sonlandırma kararı aldı. Ons altın tarafında ise 4000 dolar seviyelerinde yön arayışı devam etti.
* OPEC+, Aralık ayında günlük yaklaşık 137 bin varil üretim artışı yapılmasına karar verdikten sonra, Ocak-Mart dönemi için ise ilave üretim artışına ara verme kararı aldığını duyurdu.
* BIST 100 endeksi Ekim ayının son işlem gününü %1,24 artışla tamamladı. Bankacılık Endeksi %2,73 yükselişle endeksteki pozitif görünümde belirleyici olurken Katılım 100 Endeksi ise %0,92 oranında değer kazandı. Haftanın son işlem gününde endeks'e yaklaşık 2 milyar TL para girişi gerçekleşti. Makro cephede Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 245 baz puana gerilerken, TL tahvil faizleri ise yükseliş kaydetti. CDS risk primlerinin 240-250 baz puan bandında istikrar kazanmasını, orta vadede yurt içi varlıklar açısından destekleyici bir katalist olarak görüyoruz. TLREF %39,23, fonlama maliyeti %39,50 seviyesinde gerçekleşti. Net fonlama ise 292,6 milyar TL fazla verdi.
* TÜİK'in açıkladığı dış ticaret verilerine göre Eylül 2025'te ihracat yıllık bazda %2,8 artışla 22,5 milyar dolara, ithalat ise %8,7 artışla 29,4 milyar dolara yükseldi. Böylelikle dış ticaret açığı %33,8 artarak 6,9 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %76,6'ya geriledi.
* İTO tarafından Ekim ayına ilişkin olarak açıklanan İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi aylık ve yıllık bazda sırasıyla %3,31 ve %40,84 seviyelerinde gerçekleşti.
Ne Bekliyoruz...
* Yeni ayın ilk işlem gününe başlarken, yurt içi piyasalarda odak noktası Ekim ayı enflasyon verisi olacak. Kuveyt Türk Yatırım olarak Ekim ayında TÜFE'nin aylık bazda %2,76 oranında artmasını bekliyoruz piyasa medyan beklentisi ise %2,71 seviyesinde şekilleniyor. Yıl sonu TÜFE tahminimizi %30,8 düzeyinde korumakla birlikte, açıklanacak verinin ardından projeksiyonlarımızı yeniden gözden geçireceğiz. Geçtiğimiz hafta endekste oynaklığın oldukça yüksek seyrettiğini gözlemledik. Bugün açıklanacak enflasyonun beklentilerin altında gelmesi hâlinde, bankacılık endeksi öncülüğünde yükseliş eğiliminin devamı beklenebilir. Ancak verinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda, son dönemde artan enflasyon hassasiyeti nedeniyle satış baskısının güçlenmesi olası görünüyor. Bu hafta yurt içinde yoğun bir veri akışı takip edilecek. Bugün ayrıca İSO İmalat PMI ve haftalık menkul kıymet istatistikleri açıklanacak haftanın son işlem gününde ise 4. Çeyrek Enflasyon Raporu izlenecek. Öte yandan, bilanço dönemi bu hafta ivme kazanarak devam edecek. Model Portföyümüzde yer alan ASELS'in bilançosunu salı, THYAO'nun bilançosunu ise cuma günü açıklamasını bekliyoruz. Son olarak, 10 Kasım'ın konsolide bilançolar için son tarih olduğunu hatırlatmakta fayda var.
* Yeni ayın ilk işlem gününe başlarken, ABD vadelileri öncülüğünde küresel borsalar ve vadelilerde risk iştahının pozitif seyrini koruduğu görülüyor. Tokyo borsaları ise bugün tatil nedeniyle işleme kapalı olacak. Bu hafta ABD borsalarında yönü belirleyecek üç ana unsur öne çıkıyor. İlk olarak, Fed'in Aralık ayında yeni bir faiz indirimi için net sinyal vermemesi, para politikasına ilişkin belirsizlikleri koruyor. İkinci olarak, teknoloji şirketlerinin bilançoları sonrasında yatırımcılar özellikle yapay zekâ yatırımlarının kârlılığa dönüşümüne odaklanmış durumda. Üçüncü ise veri akışlarında olacak. Günün ajandasında ABD'de İmalat PMI verileri takip edilecek. Ancak, ABD'de hükümetin kapanmasının hâlâ devam etmesi nedeniyle resmî veri akışlarında gecikmeler ve aksamalar yaşandığını da belirtmekte fayda var.
Ekonomik Takvim
10:00- Türkiye Ekim Ayı Enflasyon Verileri
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.