CLEBI

  • 14.04.2009 09:52

İhale, kargo terminalini yenileme, yeni kargo terminalinin yapılması ve 25 yıl süre ile işletilmesini kapsamaktadır. Havaalanı 2008'de 430.000 ton kargoya hizmet vererek 2001-2008 yılları arasında yıllık %10 büyüme oranı gerçekleştirdi. Çelebi'nin ise 2008 toplam hizmet verdiği kargo 120.000 tondu. Şirket, kargo terminalini 3 ay içinde işletmeye başlayacaklarını ve yıllık 40 milyon dolar ciro ve 10-14 milyon dolar VAFÖK elde etmeyi planladıklarını belirtti.
Ayrıca, bilindiği üzere Çelebi, Delhi Havaalanı yer hizmetleri ihalesine %67 paya sahip olduğu Shaurya Aeronautics Private (SAPL) ile oluşturulan konsorsiyumla katılmıştı. Havaalanı 2007'de 113.000 uçak ve 23,5 milyon yolcuya hizmet verdi. Hizmet verilen uçak sayısı, Çelebi'nin toplam uçak sayısının %67'sini oluşturmaktadır.


Analist Yorumu: Çelebi yeni ihale ile beraber Hindistan pazarındaki konumunu güçlendirmektedir. Bilindiği üzere Çelebi Antalya operasyonlarının Eylül 2009'da sona ereceğini dikkate alarak VAFÖK'te 25 milyon dolar gerileme öngörmüştük. Ancak Delhi Havaalanı kargo terminalinden gelecek gelir ve Bombay Havaalanı yer hizmetlerinden gelecek gelirler ile VAFÖK marjındaki kaybın en az %70'inin karşılanacağını öngörüyoruz.



Ece Mandacı
Oyak Yatırım Araştırma