Faiz indiriminde bu kez sürpriz yok...
- 20.03.2009 09:55
Açıklamanın ayrıntılarına bakıldığında;
Küresel büyümeye ilişkin tahminlerin aşağı yönlü güncellendiği ve ekonomideki toparlanmanın zaman alacağı,
Enflasyonun mart ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle geçici yükselebileceği, sonra düşüş eğilimine geri döneceği,
Gerçekleştirilen faiz indirimleri 2009 yılı sonunda enflasyonun hedefin belirgin olarak altında gerçekleşme olasılığını azalttığı,
Bundan sonraki faiz indirimi ölçülü olabileceği ve koşullara bağlı olarak para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre koruması gerekebileceğivurgulanmaktadır.
Bilindiği üzere, büyümeye ait önemli öncü göstergeler ciddi bir daralmaya işaret etmektedir. Ocak ayı sanayi üretimi %21 daralırken Şubat ayı kapasite kullanım oranı ise %64 ile tarihi düşük seviyesinde kalmıştır.
Yapılan değerlendirmelerden hareketle PPK'nın Nisan toplantısında 50 baz puanlık bir indirimle yetineceğini düşünüyoruz. Özellikle döviz piyasasındaki oynaklık ve IMF ile ilişkilerdeki belirsizliğin sürdürdüğü göz önüne alındığında, %10 düzeyinde faiz indirim sürecinin duracağını düşünüyoruz.
Oyak Yatırım Ekonomik Araştırmalar