TCMB Faiz Kararı

  • 16.03.2017 15:04

Merkez Bankası geç likidite penceresi faiz oranını 75 baz puan artırarak %11.75 seviyesine çekti.

Gecelik borç verme faizi %9.25 ile sabit

Politika faizi %8’de sabit

Geç Likidite Penceresi +75 baz puan ile %11.75

Gecelik borç alma faizi %7.25 ile sabit tutuldu

Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini 50-100 baz puanlık beklentiler paralelinde 75 baz puan artırarak %11.75 seviyesine çekerken politika faizini %8 ve marjinal fonlama faizini %9.25 seviyesinde sabit bıraktı. Son dönemde özellikle fonlama maliyetinin %10.80 seviyelerine gelmesi ile Merkez Bankası’nın yukarı yönlü manevra alanı azalmıştı. Geç likidite penceresindeki bu artış sonrasında Merkez Bankası bu alanda bir miktar esneklik kazanmıştır. Açıklama metninde özellikle enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini belirtmesi de olumlu olarak değerlendirilebilir.

Merkez Bankası açıklamasında enflasyonla ilgili olarak “Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir.” ifadesini kullanmıştır.

Aynı zamanda açıklamada “Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.” denilmektedir.

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.