Akçansa 4. çeyrek sonuçları [17.02.2017]

  • 17.02.2017 10:09

Akçansa yılın dördüncü çeyreğinde piyasa beklentisi olan 58mn TL’nin altında 54mn TL net kar açıkladı. Net karın piyasa beklentisinin altında kalmasının sebebi olarak gelirlerdeki %6’lık düşüş, üretim maliyetlerindeki ve faaliyet giderlerindeki artış gösterilebilir. Sonuç olarak, şirketin 4. çeyrek sonuçları gelirler ve faaliyet karı tarafında da piyasa beklentilerini karşılamadı. 4. Çeyrek net karı geçen yılın aynı dönemine göre %16 düşerken tüm yıldaki net kar büyümesini de %2’de bıraktı. Şirketin dağıtabileceği kar payının ise geçen sene ile aynı seviyelerde hisse başına 1,36TL civarında olması beklenebilir. Bu durumda, temettü verimi %9’larda oluşacaktır.

Gelirler geçen senenin aynı dönemine göre %6 düşerek zayıf trendini sürdürdü. Satış hacminin geçen seneden daha güşlü olduğunu tahmin ettiğimiz 4. Çeyrekte, ortalama satış fiyatlarının geçen seneye göre daha düşük seviyelerde oluştuğu görülüyor. Böylece, şirket 2016 yılınında satış gelirlerini büyütememiş oldu. Diğer yandan, yüksek faaliyet giderleri nedeniyle dördüncü çeyrek marjları mevsimsellik nedeniyle düşük seyretmektedir, ancak bu yılın 4. Çeyreğinde faaliyet kar marjı (FAVÖK) geçen yıla göre %16 düşerek 91mn TL seviyesine geriledi. Piyasa beklentisi 96mn TL seviyesindeydi. Önümüzdeki döneme ilişkin olarak geçen yıl ortalamalarına göre yaklaşık iki katına çıkan petrokok fiyatlarının marjları baskılaması beklenebilir.

Akçansa’nın talep/fiyat dengesinin görece daha iyi olduğu Marmara bölgesinde faaliyet göstermesi ve ihracat imkanlarının daha iyi olması 2017’de gelir büyümesini destekleyecek en önemli unsurlardır. Buna rağmen, 2017’de büyümede zayıf trendin devam etmesini artan enerji maliyetlerinin de marjları aşağı çekmesini bekliyoruz. Akçansa için 2017 kar marjı beklentilerinin aşağı yönlü revizyonuyla birlikte hissenin cazip çarpanlarda işlem görmediğini düşünüyoruz. Tavsiyemizi Endekse Paralel Getiri’ye düşürüyoruz. 16,7TL hedef fiyatımız limitli bir yükseliş potansiyeline işaret etmektedir.

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş