TCMB 2017 Para ve Kur Politikası (06.12.2016)

  • 06.12.2016 14:20

TCMB 2017 Para ve Kur Politikası…

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 Yılı Para ve Kur Politikası'nı açıkladı. Buna göre:

  • Enflasyon hedefi hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak orta vadede %5 olarak korunmuştur. Enflasyonun, 2017 yılında %6.5'e geriledikten sonra 2018 yılında %5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir.
  • Enflasyonda tütün de dahil ÖTV zamlarının etkisini görüyoruz. Kur hareketlerinin enflasyon üzerindeki yansıması yakın dönemde sınırlı kaldı. Enflasyonda 2016 için %7.5 TÜFE hedefi üzerine yukarı yönlü risk mevcuttur. Ancak, yılı tahminimize yakın noktada tamamlayacağımızı düşünüyoruz. TCMB, bu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla Kasım ayında parasal sıkılaştırma yapmıştır.
  • 2017 yılında döviz kuru etkilerinin 1Ç'de bizi beklediğimiz ve hedeflediğimiz patikadan uzaklaştırma riski bugün itibarıyla yüksek. Son enflasyon raporuna göre riskler bir miktar yukarı yönlü. 2017 yılında kurun geçiş etkisi iç talep ve iktisadi faaliyetin seyrine bağlı olacak. Son dönemde iktisadi görünümü etkileyen gelişme küresel piyasalarda yaşanan yeniden fiyatlamalar oldu. Döviz kurundaki hareketlerin finansal piyasalarda kalıcı etki yaratıp yaratmadığı önemli, buna göre farklı adımlara karar verebiliriz. Bizim bakışımız varlık fiyatlamalarında, kur dahil, makro gelişmelerden uzaklaştığında tedbirin alınması yönündedir.
  • Sadeleşmede hedeflediğimiz kazanımları büyük ölçüde elde ettik, PPK önümüzdeki dönemde süreci değerlendirerek sadeleşmeyi tamamlayacak. PPK toplantı sayısı ile ilgili düzenleme süreci başladı, eğilim toplantı sayısının azalması yönünde. Önümüzdeki yıl en az sekiz toplantı yapılması konusu değerlendirilecek.
  • Döviz rezervlerimiz yeterli, ayrıca net rezervlerimizde de düzenli artış trendi var. Rezervlerde artış yönünde fırsat buldukça adım atacağız. FX piyasalarındaki likiditeye ilişkin destekleyici olmaya devam ediliyor. Döviz satım gerekirse kullanılabilir, şu ana kadar ihtiyaç duymadık. Yerel paranın iktisadi faaliyette ana değişim aracı olması önemli, bu yöndeki yaklaşımı destekliyoruz.
  • Yakın dönemde açıklanan veriler üretimde artışa işaret ediyor. Son çeyrekte iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma öngörmekteyiz. Tüketici kredileri artış eğilimi göstermeye başladı. 2017'de ihracattan büyümeye gelen destek artacak. Önümüzdeki dönemde talep koşullarının enflasyona katkısı aşağı yönde olacak.
  • Petrol fiyatlarındaki yükseliş önümüzdeki yıl cari fiyatlarda risk oluştursa da, turizmdeki toparlanma dış ticarete etkiyi sınırlayacak. Jeopolitik gelişmelerin dış talep üzerindeki olumsuz etkilerine karşın pazar çeşitlendirme ihracatı destekliyor.

Yorum:

Sonuç olarak TCMB, enflasyonist risklerin bir miktar arttığını belirtmekle birlikte, kalıcı etkinin ne kadar olacağını gördükten sonra para politikasında gerekli adımların atılabileceğini ifade etmektedir. Para politikasında sadeleşme sürecek ve 1 haftalık repo faizi temel fonlama aracı olacaktır. PPK toplantısı sıklığı ise her ay yerine muhtemelen yılda en az sekiz kez olmak üzere düşecektir. Mevcut durumda, döviz kurunun TÜFE geçişkenliği sınırlıdır. Ancak, kur artışının kalıcı olması ÜFE kaynaklı baskıların artmasına neden olabilecektir. 2016-17 yılları için TÜFE beklentimiz %8 düzeyindedir.


 

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.