TCMB'den 2014’den beri ilk faiz artışı…

  • 24.11.2016 16:32

TCMB'den 2014’den beri ilk faiz artışı…

• Gecelik Borçlanma Faizi: %7.25 (Sabit)

• 1 Haftalık Repo Faizi: %8 (50 bp artış)

• Gecelik Borç Verme Faizi: %8.5 (25bp artış)

TCMB, Kasım ayı PPK toplantısında, son dönemde döviz piyasasında oynaklığın artması ve sert değer kayıpları sonrası beklentilerin üzerinde bir faiz artırımı gerçekleştirdi. PPK, koridorun üst bandında 25 baz puan, politika faizinde ise 50 baz puan artırıma gitti. TCMB en son 29 Ocak 2014'te politika faizinde artış gerçekleştirmişti. TCMB sadeleşme adımları kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda yedi ay süren 250 baz puanlık (%10.75’den %8.25’e) indirim sürecine başta TL'deki değer kaybı olmak üzere iç ve dış belirsizliklerin artmasıyla Ekim ayı itibarıyla ara vermişti.

TCMB açıklamasında:

• "yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Kurul, söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir" ifadesi eklenmiştir.

Faiz artırımı sonrası, TCMB döviz likiditesini destekleyecek iki karar daha açıkladı. Buna göre:

• Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilirken, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlanmış olacak.

• 2016 sonuna kadar vadesi dolacak olan ihracat reeskont kredileri için 1Ç17 sonuna kadar vade uzatılabilmesine karar verildi. TCMB, vade uzatımı imkânının kullanılmayıp kredinin vadesinde ödenmesi halinde, kredi geri ödemelerinin TL olarak da yapılabilmesine ve bu işlemlerde geri ödeme tarihindeki döviz alış kurunun kullanılmasına olanak tanıdı.

TCMB, faiz indirim sürecinde ortalama fonlama maliyetini Şubat’ta %9 civarından Eylül’de %7.7 düzeyine çekmişti. Ancak, Ekim-Kasım’da kurdaki oynaklık sonucu son dönemde fonlama maliyeti %7.9 düzeyine yükselmişti. Bu faiz artırımı, kısa vadede TL’de hızlı bir değer kazanım sürecini hedeflemekten ziyade, para politikasının gerektiğinde tepki vereceğinin bir sinyali olarak önem taşımaktadır. 2016 TÜFE beklentimiz %8 düzeyindedir. Bir sonraki PPK toplantısı 20 Aralık’ta gerçekleşecektir. 14 Aralık’taki Fed toplantısında ise faiz artırım bekleyenlerin oranı %96’ya kadar yükselmiştir.

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.