Ağustos Ayı Sanayi Üretimi

  • 10.10.2016 12:06

TÜİK Ağustos ayı sanayi üretim verilerini açıkladı. Buna göre;

• Sanayi üretimi Ağustos'ta yıllık bazda %2.8 arttı

• Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış (MTA) sanayi üretimi Ağustos'ta bir önceki aya göre %9.4 arttı

• Takvim etkisinden arındırılmış (TA) sanayi üretim endeksi yıllık %2.2 arttı

Temmuz ayında yaşanan trajik olayların da etkisiyle, sanayi üretimi yıllık bazda %8.4 gerilemişti. Ağustos ayında MTA endeks, Temmuz ayına göre ciddi şekilde toparlanmıştır. Ancak, yıllık bazda artış %2.8 düzeyinde, beklentilerin bir miktar altında gerçekleşmiştir.

Sektörler açısından, ilk sekiz ayda dayanıklı tüketim malları üretimi yıllık %1 gerilemiştir. Yatırım malları üretimi imalatı ise %1.5 yükselmiştir. En yüksek artış enerji grubunda %4.8 ile gerçekleşmiştir.Dayanıksız tüketim malları üretimi de %4.4 yükselmiştir. Alt kalemlere bakıldığında, ilk sekiz ayda sanayi üretim artışı otomotivde %1.5, ana metal sanayiinde ise %1 düzeyindedir. En yüksek artış ise %13 ile ilaç sektöründedir. Tekstilde %4, konfeksiyonda ise %7.5 yıllık artış görülmektedir.

Sanayi üretimi 1Ç16’da yıllık %6 artış göstermişti. GSYH büyümesi de 1Ç’de %4.8 düzeyine ulaşmıştı. 2Ç’de ise, sanayi üretimi %3, GSYH büyümesi ise %3.1 olarak gerçekleşmiştir. Temmuz-Ağustos verileri göz önünde bulundurulduğunda, 3Ç’de ciddi bir yavaşlama görülmektedir. Son açıklanan OVP’de de resmi GSYH büyüme tahmini %4.5’den %3.2’ye revize edilmiştir. İç talebi artırmak için maliye ve para politikaları devreye sokulmuştur. 2016 GSYH büyüme tahminimiz %3.5’den %3’e revize edilmiştir.

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.