TCMB’den ölçülü faiz indirimi…

  • 23.08.2016 15:35

TCMB’den ölçülü faiz indirimi…

TCMB, Ağustos ayı PPK toplantısında da beklentilere paralel olarak faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8.5'e çekti. Alt bant %7.25, bir haftalık repo faizi ise %7.5 düzeyinde sabit kaldı. Böylece, TCMB son altı PPK toplantısında gecelik borçlanma faizinde %10.75 düzeyinden 225bp indirime gitmiştir. PPK açıklamasında geçen aydan farklı olarak şu ifadeler kullanılmıştır;

• “Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekledir”

• “İç talep bir miktar yavaşlamakla birlikte büyümeye pozitif katkı vermektedir”

• "Temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi, küresel risk iştahındaki artış ve alınan tedbirler sayesinde büyük ölçüde geri alınmıştır.”

• “Son aylarda belirgin artışlar gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının kısa vadede aşağı yönlü düzeltme yapabileceği öngörülmektedir.”

TCMB’nin bir sonraki PPK toplantısı 22 Eylül’de gerçekleşecektir. Faiz indirimleri sonucu TCMB’nin TL para piyasasına yaptığı fonlamanın ortalama faizi %8 düzeyine kadar gerilemiştir. Ancak, yıllık TÜFE %6.6 düzeyine kadar geriledikten sonra Temmuz ayında %8.9 düzeyine yükselmiştir. 2016 yılsonu için %8 düzeyindeki TÜFE beklentimiz, yukarı yönlü riskler içermektedir.

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.