TCMB Açıklamaları…

  • 22.06.2016 11:57

TCMB Açıklamaları…

TCMB, Haziran Ayı PPK toplantısı sonrası, genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştur.Buna göre;

• İktisadi Faaliyet: GSYİH ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Sanayi üretiminde ılımlı artış eğilimi sürmektedir. Yurt içi siparişler yakın dönemde Toparlanırken, ihracat siparişleri zayıf seyretmektedir. Güven endeksleri oynak bir seyir izlemektedir. İstihdamdaki istikrarlı artış devam ederken işsizlik oranı yakın dönemlerde gerilemiştir.

• Dış Denge: AB ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Jeopolitik riskler ihracat artışını sınırlamaktadır (Irak ve Rusya gibi). Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin sürmesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceği öngörülmekle birlikte azalan turizm gelirleri yılın ikinci yarısında dış denge üzerinde olumsuz etki yapabilecektir. Cari işlemler açığı finansmanı uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır.

• Enflasyon: Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Çekirdek enflasyon göstergelerinde de iyileşme yaşanmakla birlikte bu göstergeler yüksek seviyelerini korumaktadır. Çekirdek enflasyon eğilimlerindeki iyileşme belirginleşmiştir. Bununla birlikte, hizmet grubundaki yüksek enflasyon eğilimi ve birim işgücü maliyet gelişmeleri bu iyileşmeyi sınırlandırmaktadır. İthalat girdi fiyatlarındaki düşük seviyeler, son aylarda enflasyon üzerindeki maliyet yönlü baskıları hafifletmiştir. Enflasyon beklentileri son aylarda bir miktar iyileşmiştir.

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.