YENİLEME-Koç Holding/Ali Koç: Elektrifikasyon hedefinin gerçekleşmesi, ülke olarak rekabet gücümüzü artırır [FNC-NEWS]

  • 02.10.2026 16:01


COP31 öncesi Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol küresel enerji dönüşümünü, rekabetçiliği ve iş dünyasının dönüşüm sürecindeki rolünü değerlendirdi. COP31 Başkanlığı'nın 2035'teki yüzde 35 hedefine değinen Koç, "Bu hedefe ulaşıldığı takdirde, özellikle bizim gibi enerjisi ithalata bağımlı ülkelerin enerji maliyetlerinin 400 milyar dolar azalacağı öngörülüyor. Bu, daha rekabetçi olabileceğimiz anlamına geliyor" dedi. ForInvest Haber'e gönderilen açıklama şöyle:
"COP31 Küresel İş Ortağı Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, "Oksijen İklimin Ötesinde: Antalya'ya Doğru" zirvesinde Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol ile bir araya geldi. COP31 öncesinde Rahmi M. Koç Müzesi'nde gerçekleştirilen buluşmada küresel enerji dönüşümü, rekabetçilik ve iş dünyasının dönüşüm sürecindeki rolü değerlendirildi.
Ali Y. Koç ve Dr. Fatih Birol, gazeteci Barçın Yinanç'ın moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, COP31'e giden süreçte enerji dönüşümünün ekonomik büyüme ve rekabetçilik üzerindeki etkilerini ele aldılar. 
Yeşil dönüşüm yatırımlarını teşvik edecek bir ortamın sağlanmasını önemli bulduğunu kaydeden Ali Y. Koç, "Doğası gereği yenilenebilir enerji yüzde 100 üretim yapamıyor, yani 7/24 çalışamıyor. Bugün geldiğimiz noktada yüzde 61 üretim kapasitesi, enerji tüketiminin yüzde 40'ını karşılıyor. Bu arayı kapatabilmek için ciddi anlamda şebeke yatırımlarına ve depolamaya ihtiyacımız var. Bu durum, aynı zamanda iş dünyası için potansiyel sunuyor. Şu anda dünyadaki depolama kapasitesinin 6 misline ihtiyaç var. Dolayısıyla kamunun da iş dünyasına yeşil dönüşüm için yatırım yapabileceği iklimi, yatırımcıyı cezbedecek ortamı sağlaması gerekiyor" dedi. 
 Ali Y. Koç: "İklim, rekabeti belirleyen önemli bir faktör haline geldi"
Uluslararası rekabette enerji, finansman, teknoloji, jeopolitik gibi konuların hiç olmadığı kadar birbirine bağlı olduğunu kaydeden Koç, "İklim daha önce bugün olduğu kadar rekabet faktörü değildi. Örneğin sınırda karbon maliyetlendirmesi veya iklimle ilgili teşvikler gibi bu alandaki düzenlemeler ülkeden ülkeye değişiyor. Avrupa'daki enerji maliyeti Amerika'nın iki katı. İşin maliyeti de rekabeti çok etkiliyor" ifadelerini kullandı. 
Çinli şirketlerin dünyada bu kadar pazar payının artmasının arkasında kamu desteklerinin olduğunu belirten Koç, Çin'in stratejik bağımsızlık perspektifi doğrultusunda uzun yıllardır elektrifikasyonu önceliklendirdiğine dikkat çekti. 
Ali Y. Koç: "Finans kuruluşları ile finansmana ihtiyacı olan ülkeleri bpetrol, doğal gaz kullanımlarından geçiyor. Onlar düşecek. Çevreye pozitif etkisi olacak ve de elektrifikasyon enerji güvenliği açısından son derece önemli" dedi.
ForInvest Haber