Goldman Sachs: Japonya'da bu ay faiz artırımı tamam, sonrasında artırımlar hızlanabilir [FNC-NEWS]
- 15.09.2026 08:05
Goldman Sachs, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) 17-18 Eylül toplantısında faiz artırımına gitmesini büyük ölçüde kesin olarak değerlendirirken, sıkılaştırma hızının artırılabileceğine yönelik görüş birliğinin güçlendiğini belirtti. Banka, eylül adımının ardından aralık ayında ilave bir faiz artırımının gündeme gelebileceğini öngörüyor.
Goldman, yüksek enerji fiyatları, yapay zekâ kaynaklı talep, yendeki değer kaybı ve destekleyici finansal koşulları enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskler olarak sıraladı. Daha hızlı faiz artırımlarının uzun vadeli Japon devlet tahvili (JGB) getirilerindeki yükselişi kontrol altına almaya ve BoJ'un eğrinin gerisinde kaldığı yönündeki endişeleri azaltmaya yardımcı olabileceği belirtildi.
Banka ayrıca Başbakan Takaichi yönetiminde maliye politikasının destekleyici kalmasını ve bunun enflasyon üzerinde ilave yukarı yönlü baskı yaratmasını bekliyor. Yatırım görünümünde ise güçlü yurt içi ekonomik temellerle mevcut düşük reel faizlerin uyumsuz olduğuna dikkat çeken Goldman, JGB getirilerinin daha fazla yükselme alanı bulunduğunu değerlendiriyor.
ForInvest Haber