ANALİZ- Günlük Bülten (Akbank) [FNC-NEWS]

  • 04.09.2026 09:01

https://mona-forinvest-news-inbound-mails.s3.us-east-1.amazonaws.com/attachments/348cd0b439ad43f8a864786dbd57fff1%40akbank.com/20260904_Gunluk_Bulten--.pdf


Sınıflandırma: Akbank Kamuya Açık Veri İçerir & Kişisel Veri İçermez
Fed'e yönelik faiz artış beklentileri Fed yetkililerinden gelen açıklamalarla dalgalı seyrediyor
? ABD'de ISM Hizmet Sektörü Endeksi ağustosta 1,3 puan artışla 55,4'e yükseldi.
? Euro Bölgesi'nde ÜFE temmuzda aylık %1,6 ile beklenenden (%+1,3) hızlı arttı.
? ABD'de bugün tarım dışı istihdam verileri takip edilecek.
Yıl başında ABD Başkanı Trump'ın Fed başkanlığı görevi için görüştüğü Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller'ın dünkü açıklamaları sonrasında Fed'e yönelik faiz artış beklentileri zayıflarken riskli varlıklara ve değerli metallere yönelim güçlendi. Waller dünkü açıklamalarında, fiyat baskılarının iyileştiğine dair bazı iyimser sinyaller gördüğünü, enflasyon baskılarının hafiflediğini teyit eden veriler gelmesi halinde faiz oranlarının sabit tutulmasını destekleyebileceğini belirtti. Fed'in bir sonraki toplantıda faiz artışı konusunda aceleci davranmayacağı beklentileriyle OIS piyasasında eylül ayına atfedilen faiz artış olasılığı 9 puanlık düşüşle %52'ye gerilerken, tahvil getirileri ve dolar endeksinde de düşüşler ön plana çıktı. Ancak Fed'in sözlü yönlendirmeyi arka plana ittiği ve eylül ayı faiz kararına dair olasılıkların eşit (%50-%50) dağıldığı mevcut çerçevede 16 Eylül'deki karar öncesinde açıklanacak tarım dışı istihdam ve enflasyon verileri ile birlikte diğer üyelerden gelecek değerlendirmeler piyasalardaki oynaklığın yüksek seyretmesine zemin hazırlıyor. Jeopolitik tarafta ise ABD ve İran'ın gerilimi tırmandıran karşılıklı saldırı açıklamaları şimdilik azalsa da diplomatik görüşmelere yönelik gündemin oluşmaması enerji fiyatlarının ulaştığı yüksek seviyelerdeki katılığın devam etmesine neden oluyor. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance dün, ABD'nin mevcut durumda İran'la müzakere halinde olmadığını, İran'a karşı ekonomik, askeri ve diplomatik baskı olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğunu açıkladı. Dün gün içinde 97,6$'a kadar yükselen Brent petrol varil fiyatı günü %0,1'lik düşüşle kapatmasının ardından bu sabah %0,5 yükselişle 96$ seviyesinde işlem görüyor (mart-mayıs ort.: 102$, haziran-ağustos ort.: 86$, eylül ort: 95$). Hisse senetlerinde bu sabah ABD ve Avrupa vadelileri ile ABD piyasalarındaki dünkü yükselişi gecikmeli olarak fiyatlayan Asya seansındaki işlemlerde pozitif seyir hakim. Bugün TSİ 15:30'da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde 2 ve 10 yıllık ABD tahvil getirileri ise yeni güne birer baz puan yukarda başlıyor.
MSCI Dünya Endeksi Waller'ın dünkü açıklamaları sonrasında ABD ve Avrupa borsalarındaki yükselişler öncülüğünde %1,16 değer kazanarak hafta başındaki kayıplarının tamamını telafi etti. ABD'de S&P 500 (%+1,06) ve Nasdaq'taki (%+1,40) yükselişte alımlar enerji (%-0,72) ve malzeme (%-0,46) haricinde genele yayılırken, Muhteşem Yedili (%+2,38) grubun ağırlıklı kısmını oluşturduğu zorunlu olmayan tüketim (%+1,58) ve iletişim (%+1,51) ile faiz beklentilerinden olumlu etkilenen finans (%1,55) ve gayrimenkul (%+1,27) bir miktar daha olumlu ayrıştı. Avrupa'da Stoxx Europe 600 üç günlük aralıksız düşüşlerin ardından dün %0,46 değer kazandı. Bölge'nin gösterge doğal gaz fiyatı Dutch TTF dünkü %2,5 gerilemenin ardından bu sabah da %0,4 düşüşle 71,5?'da işlem görüyor (27 Şubat'a göre değişim: %+126, ağustos başından bu yana değişim: %+23). Avrupa vadeli işlemleri yeni günde bölge borsalarında sınırlı pozitif açılışa işaret ediyor. Asya borsalarında da bu sabah genele yayılan alıcılı seyir hakim. Öncü borsalardan, Çin'de Şangay %0,47, Japonya'da Nikkei 225 %1,19 ve Güney Kore'de KOSPI %2,09 yukarda işlem görüyor. Faizler tarafında, OIS piyasasında ECB'nin 10 Eylül toplantısı için kesin gözüyle bakılan faiz artış beklentisi korunuyor. Fed vadeli faiz kontratlarında ise, New York Fed Başkanı John Williams ve Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller'ın güvercin açıklamaları sonrasında eylül ayına atfedilen faiz artış olasılığı %52 seviyesinde fiyatlanıyor. 10 yıllık ABD tahvil getirisi dün 1 baz puan düşüşle %4,77'ye, 2 yıllık getiri 3 baz puan düşüşle %4,34'e geriledi. Dolar Endeksi Japon yenindeki güçlenme ve faiz artış beklentilerindeki zayıflama öncülüğünde diğer önemli para birimleri karşısında %0,7 değer kaybetti (98,91). Euro/dolar paritesi günü %0,3 yükselişle 1,163'te tamamladı. Dün %2,1 değer kazanan altının ons fiyatı bu sabah 4473$'da yatay, dün %2,5 yükselen gümüş fiyatı ise yeni günde %0,4 düşüşle 66,7$'da işlem görüyor.
? ABD'de ISM Hizmet Sektörü Endeksi ağustosta 1,3 puan artışla şubat ayından bu yana en yüksek seviye olan 55,4'e yükselerek hizmet sektörü talep ve faaliyet koşullarında güçlenmeye işaret etti. Yeni siparişlerdeki büyüme, 2023'ün başından bu yana en hızlı seviyeye ulaşırken, iş faaliyetleri göstergesi 2022'den bu yana en yüksek seviyesini kaydetti. Diğer yandan malzeme ve hizmetler için ödenen fiyatları ölçen endeks 2022 ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak maliyet yönlü fiyat baskılarının sürmekte olduğu sinyali verdi.
? Euro Bölgesi'nde ÜFE temmuzda aylık %1,6 ile beklenenden (%+1,3) hızlı artarken, yıllık oran %4,6'dan %5,8'e ulaştı (yıllık beklenti: %+5,5). Aylık enflasyonun mart ayından bu yana en yüksek oranda artmasında enerji fiyatlarındaki %5,6'lık yükseliş belirleyici oldu. Ülke bazında ise İspanya ve İtalya'daki aylık %3 seviyesindeki artışlar ön plana çıktı.
? Euro Bölgesi'nde temmuzda 52 olan bileşik PMI, ağustosta da aynı seviyede kalarak Bölgedeki ekonomik faaliyetlerin temmuzda ulaştığı son 8 ayın en yüksek büyüme hızını ağustosta da sürdürdüğünü ortaya koydu (beklenti: 52,1).
? Yurt dışında bugün, Almanya'da fabrika siparişleri, Euro Bölgesi'nde perakende satışlar ve ABD'de tarım dışı istihdam ile işsizlik oranı verileri takip edilecek.
? Yurt içinde TÜFE ağustosta %1,84 artarken, yıllık enflasyon 0,25 puan azalışla %31,5 oldu. Yılın ilk sekiz ayında birikimli fiyat artışı ise %22,07 olarak gerçekleşti. Gıda ve temel mal fiyatları aşağı yönlü sürprizin ana bileşenleri oldu. TÜİK yöntemiyle bugün açıklanacak mevsimsellikten arındırılmış (m.a.) aylık enflasyonu %2,29 ile yatay hesaplıyoruz (önceki: %2,29). Mevcut risk dengesini dikkate alarak yıl sonu enflasyon tahminimizi %30,0 düzeyinde korurken, politika faizi tahminimizi %37,0'den %36,0'a çekiyoruz (Makro: Jeopolitik gerilimlere bağlı maliyet-itişli enflasyon talep koşullarındaki zayıflamayla kısmen sınırlanıyor.
Hisse senetlerine ilişkin analiz daha sonra gönderilecek
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.