ANALİZ- Otomotiv Sektörü ? ODMD Verileri (Deniz Yatırım) [FNC-NEWS]

  • 03.09.2026 07:52

https://www.denizyatirim.com/Uploads/Deniz_Yat_r_m_Strateji_ve_Ara_t_rma_Otomotiv_Sekt_r__-_ODMD_Verileri_A_ustos_2026_14840.pdf


Türkiye Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin paylaştığı verilere göre, Ağustos ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2025 yılı Ağustos ayına göre %20,3 azalışla 81.031 adet oldu. 2026 Ağustos ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %25,2 oranında azalışla 61.529 adet, hafif ticari araç pazarı %0,3 artarak 19.502 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Ağustos ayı ortalama satışlara göre %23,9 arttı.
? Doğuş Otomotiv'in, Ağustos ayı toplam araç satışları yıllık %1,6 azalarak 13.191 adet seviyesinde gerçekleşirken, Şirket'in pazar payı 3,1 puan artarak %16,3 seviyesinde gerçekleşti.
? Ford Otosan'ın, Ağustos ayı toplam araç satışları yıllık %37,5 azalarak 4.329 adet seviyesinde gerçekleşirken, Şirket'in pazar payı 1,5 puan azalarak %5,3 seviyesinde gerçekleşti.
? Tofaş Otomobil'in, Ağustos ayı toplam araç satışları yıllık %27,4 azalarak 19.328 adet seviyesinde gerçekleşirken, Şirket'in pazar payı 2,3 puan azalarak %23,9 seviyesinde gerçekleşti.
? 2026 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,9 oranında daralarak 719.996 adet olarak gerçekleşti.
? Doğuş Otomotiv'in, Ocak-Ağustos 2026 döneminde Skoda dahil toplam araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre %10 azalarak 106.202 adet seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde Skoda hariç satışları ise 80.105 adet seviyesindedir. Hatırlayacak olursak Doğuş Otomotiv'in Skoda hariç satış adedi beklentisi 125 bin adet üzeri olarak güncellenmişti. Ocak-Ağustos verilerinin tamamlanmasıyla Şirket, beklentilerinin %64'ünü gerçekleştirmiş oldu.
? Ford Otosan'ın, Ocak-Ağustos 2026 döneminde toplam araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre %30 azalarak 43.879 adet seviyesinde gerçekleşti. Hatırlayacak olursak Ford Otosan'ın perakende satış adedi beklentisi 75-85 bin adet olarak güncellemişti. Ocak-Ağustos verilerinin tamamlanmasıyla Şirket, alt beklentilerinin %59'unu üst beklentisinin ise %52'sini gerçekleştirmiş oldu.
? Tofaş Otomobil'in, Ocak-Ağustos 2026 döneminde toplam araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre Stellantis birleşmesi öncesi düşük bazın da etkisiyle %11 artarak 185.209 adet seviyesinde gerçekleşti. 2Ç26 dönemiyle birlikte Tofaş'ın perakende satış adedi beklentisini 300-320 bin adet yönündeydi. Ocak-Ağustos verilerinin tamamlanmasıyla Şirket alt beklentilerinin %62'sini üst beklentisinin ise %58'ini gerçekleştirmiş oldu.
Değerlendirmemiz: Açıklanan verileri değerlendirdiğimizde genel olarak sektördeki daralmanın devam ettiğini görüyoruz. Şirketler özelinde ise DOAS için nötr, FROTO ve TOASO için olumsuz değerlendirmemiz bulunmaktadır.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.