ANALİZ- Günlük Bülten (ICBC Yatırım) [FNC-NEWS]
- 24.08.2026 09:16
https://news-files.foreks.com/attachment/2026-08-24/4b84ab81b5ab43048678e0def01aa602_GB24082026.pdf
BIST100 endeksinin güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Ağustos vadeli BIST30 kontratı akşam seansını 23 puan ekside tamamladı. Bu sabah Asya borsalarında Güney Kore ve Hong Kong hariç negatif bir seyir hâkimken, ABD vadeli endeksleri yatay-pozitif bir görünüm sergiliyor.
BIST100 endeksinde dün 14.250 üzerinde kalıcılık ön plana çıkarken, 14.071-14.043 destek olarak izlenmektedir. Direnç tarafında ise 14.416 ve dünün gün içi en yüksek seviyesi olan 14.562'nin yanı sıra 14.629-14.876 ve 15.167-15.204 seviyeleri öne çıkmaktadır.
Gelecek hafta ABD'de Salı günü Ağustos ayı Tüketici Güveni (Temmuz: 90,8) ve Temmuz ayı Yeni Konut Satışları (Haziran: 628 bin) izlenecek. Çarşamba günü Temmuz ayı Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi (Haziran: %3,7), Temmuz ayı Dayanıklı Mal Siparişleri (önceki: %0,3) ve 2Ç26 GSYH (önceki: %2,1 beklenti: %1,5) açıklanacak. Perşembe günü ise Haftalık İşsizlik Başvuruları (önceki: 209 bin) takip edilecek.
Global finans piyasalarında tatil havasının sürdüğü bu görece sakin dönemde, yatırımcıların önünde yine de çok fazla belirsizlik bulunuyor. Ekonomik veriler açısından nispeten sakin bir haftaya girerken, yatırımcılar önümüzdeki Çarşamba günü yapay zekâ sektörünün önde gelen şirketlerinden Nvidia'nın bilançosunu takip edecek. Ardından Perşembe günü Jackson Hole'da Fed Başkanı Kevin Warsh önemli bir konuşma gerçekleştirecek.
Öte yandan, ABD Hazine Bakanlığı'nın uzun vadeli ABD devlet tahvillerinin geri alımını artıracağına ilişkin açıklaması, son dönemde faiz oranlarında yaşanan yükseliş göz önüne alındığında olumlu bir gelişme olsa da, Fed'in olası hamlesi yeniden odak noktası hâline geldi. Piyasa başlangıçta bu sinyale olumlu tepki verdi ancak ortam sakinleştikçe stratejinin etkinliği ve güvenilirliği konusunda soru işaretleri ortaya çıktı. Bu süreçte muhtemelen en önemli konuya da dikkat çekildi: ABD'de devam eden büyük bütçe açıkları ve 40 trilyon doları aşan ulusal borç bağlamında mali sürdürülebilirlik.
ABD 10 yıllık tahvilinin getirisi %4,748 seviyesindeki zirvesinden %4,708'e geriledi. 30 yıllık tahvilin getirisi ise %5,332 seviyesindeki zirvesinden %5,254'e indi. Bu sabah itibarıyla Fed'in 16 Eylül'deki toplantısında faiz artırımı yapılacağına ilişkin beklenti %37 seviyesinde.
Ağustos ayının son haftasında yurt içinde de ekonomik takvim görece sakin olacak. Cuma günü Ağustos ayı Ekonomik Güven Endeksi (Temmuz: 99,8) ve Temmuz ayı Ticaret Dengesi (Haziran: 10,4 milyar TL açık) verileri takip edilecek.
TCMB, yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nda yıl sonu enflasyon tahminini %26'dan %28'e yükselterek piyasa beklentilerine yaklaştırmıştı. Bazı öncü göstergelere dayanarak, Ağustos ayı enflasyonunun yaklaşık %2 seviyesinde gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Böyle bir durumda, yılın geri kalanında (Eylül-Aralık) aylık kümülatif enflasyonun %4,7 seviyesinde kalması hâlinde, yıl sonu enflasyonunun %28 seviyesinde gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz. Geçen yılın aynı döneminde enflasyon %7,7 seviyesinde gerçekleşmişti. Çeşitli piyasa anketlerine göre yıl sonu enflasyon beklentileri %29-30 bandında bulunuyor. Ağustos ayı enflasyon verisi 3 Eylül Perşembe günü açıklanacak.
Ağustos ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon beklentisi %29,2'den %29,4'e yükselmişti. Aylık TÜFE beklentisi cari ay için %1,67 olarak gerçekleşti. TCMB politika faizine ilişkin beklentilerde ise 10 Eylül'deki ilk toplantı için %37, 22 Ekim'deki ikinci toplantı için %36 seviyesi öngörüldü. Gecelik referans faiz oranı son dönemde en düşük %39,70 seviyesini gördü.
31 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak veride, Türkiye ekonomisinin 2026'nın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda %0,9, yıllık bazda ise %2,9 büyümesi bekleniyor. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), 2026 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda %2,5 artmıştı.
BDDK'nın haftalık verilerine göre, 14 Ağustos'ta sona eren haftada toplam krediler haftalık bazda %0,7 arttı. TL krediler haftalık %1,0 artarken, dolar cinsinden YP krediler yataya yakın seyretti. TL kredilerin 13 haftalık hareketli ortalama yıllık büyüme oranı %26,8'e hafif arttı. TL kredilerdeki trend büyüme, devlet bankalarında (%27,3 yıllık artış) ve özel bankalarda (%26,3 yıllık artış) benzer seviyelerde gerçekleşti. Tüketici kredilerindeki trend büyüme, bir hafta öncesine göre %25,9'dan %32,6'ya yükselirken, ticari kredilerdeki trend büyüme %20,4'te kaldı. TL mevduat haftalık bazda %2,3 artarken, dolar cinsinden YP mevduat haftalık bazda %0,4 arttı. TL kredi/mevduat oranı %90,2'e hafif geriledi. TL mevduat toplam mevduatın %61,5'ini oluşturdu.
Toplam takipteki krediler haftalık bazda %0,7 artarak 833 milyar TL'ye ulaştı. Takipteki kredi oranı, 2025 yıl sonundaki %2,46'lık orana kıyasla, tarihi ortalamalara yakın %2,92 seviyesinde gerçekleşti. Sektörün net yabancı para pozisyonu, %5'lik (kısa/uzun) yasal eşiğe kıyasla %0,6'lık uzun pozisyonda gerçekleşti. Yerli özel mevduat bankaları hariç tüm banka grupları uzun pozisyon tutmaya devam etti. Yerli mevduat bankaları ise öz sermayelerinin %1,7'si oranında kısa pozisyon tutuyor. MSCI endeks değişiklikleri 1 Eylül Salı günü yürürlüğe girecek. Global Standard Endeks'e Türkiye'den ASTOR eklendi. Böylece endekste yer alan hisse sayısı 12'ye yükselecek. MSCI Small Cap Endeksi'ne ise BRSAN, EUPWR, KRDMB, RGYAS, TRHOL ve TERA eklenirken, ARCLK ve KTLEV endeksten çıkarıldı.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.