Mizuho: BOJ faiz artışlarını hızlandırabilir [FNC-NEWS]

  • 19.08.2026 06:56


Mizuho Global Markets, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faiz artışlarında daha hızlı bir patikaya geçebileceğini ve eylül ayında yeni bir artışın gündeme gelebileceğini değerlendirdi.
Mizuho Global Markets eş başkanı, BOJ'un yaklaşık altı ayda bir yaptığı politika ayarlamalarını üç aylık periyotlara çekebileceğini belirtti. Yenin zayıf seyri ve artan enflasyon baskılarının daha hızlı adım atılmasını teşvik ettiği kaydedildi.
Mizuho, yıl sonuna kadar iki faiz artışı ihtimalini dışlamazken, böyle bir senaryoda politika faizinin yüzde 1,5'e yükselebileceğini öngördü. Piyasalarda 18 Eylül toplantısında faiz artışı olasılığı yaklaşık yüzde 78 seviyesinde fiyatlanıyor.
JGB stratejisinde temkinli duruş
Mizuho, Japon devlet tahvillerinde muhafazakâr yaklaşımını koruyacağını ve özellikle enflasyona endeksli tahviller ile kısa vadeli kağıtlara odaklanacağını belirtti.
10 yıllık Japon devlet tahvili getirisi yaklaşık 30 yılın en yüksek seviyesine çıkmış olsa da, Mizuho'ya göre bu oran Japonya'nın yaklaşık yüzde 4'lük nominal büyümesinin altında kalıyor.
Küresel yapısal değişimlerin ve yatırımlardaki artışın Japonya'nın nötr faiz oranını yukarı çekebileceği, enflasyon risklerinin de yukarı yönlü olduğu değerlendirildi.
Yen için ortak müdahale mesajı
Mizuho, ABD ile Japonya'nın ortak döviz müdahalesinin iki tarafın da yenin daha fazla değer kaybetmesine karşı olduğunu gösterdiğini belirtti. Buna karşın yenin zayıflığında BOJ'un gevşek politika duruşunun da etkili olduğu kaydedildi.
Mizuho, Japonya ekonomisinin çok yıllı bir dönüşüm sürecinden geçtiğini, hisse senetlerinin cazibesini koruduğunu ancak piyasa oynaklığının artabileceğini değerlendirdi.
ForInvest Haber