ANALİZ- Piyasalara Analitik Bakış (Bizim Menkul) [FNC-NEWS]

  • 12.08.2026 09:56

https://www.bmd.com.tr/application/files/7417/8651/7206/Piyasalara_Analitik_Bakis_12.08.2026.pdf


Dün Ne Oldu?
Güne %0,15 azalışla 13.790,46 puandan başlayan ve seans içinde satıcılı bir seyir izleyerek 13.562,45 seviyesine kadar gerileyen BİST100 Endeksi, %0,78 kayıpla 13.704,52 puandan günü tamamladı. Bankacılık Endeksi %0,66 ve Sınai Endeks %1,14 değer kaybetti. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 3 baz puan artışla %41,63 seviyesine yükselirken 10 yıllık tahvil faizi değişmeyerek %34,79 seviyesinden işlem gördü. Dolar/TL, 47,67-47,75 ve Euro/TL 54,82-55,18 aralığında hareket etti. Türkiye'nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 225 oldu.
TÜİK verilerine göre perakende satış hacmi, Haziran ayında aylık %0,7 ve yıllık %11,8 arttı. Ticaret satış hacmi ise aylık %1,9 artarken yıllık %4,5 azaldı.
Deutsche Bank CEEMEA ve LATAM Araştırma Direktörü Christian Wietoska, Türk lirası cinsi tahvillerde risk-getiri dengesini cazip bulduklarını belirterek TCMB'nin kademeli gevşeme için alanı bulunduğunu söyledi. Petrol fiyatlarında ani bir yükseliş gibi önemli bir dış şok yaşanmaması durumunda Eylül ayında normalleşmenin başlamasını beklediklerini ifade etti. Wietoska, mevcut durumda %40 civarında olan fonlama oranının yeniden %37'ye çekilmesini beklediklerini dile getirerek yıl sonuna kadar faizlerde 100-200 baz puanlık ek indirim alanı bulunduğunu belirtti ve "Faizlerin yıl sonuna kadar %35'e ulaşacağını düşünüyoruz. %35 veya 36" dedi.
ABD Borsalarında negatif seyir izlendi. Kapanışta Dow Jones Endeksi %0,34 azalışla 53.791,85 puana, S&P500 Endeksi %0,32 değer kaybıyla 7.728,20 puana ve Nasdaq Endeksi %0,60 kayıpla 26.445,45 puana geriledi. Avrupa Borsaları ise günü karışık seyirle tamamladı.
ABD'de ikinci el konut satışları Temmuz ayında aylık %1,7 geriledi. Beklenti %1 düşüş yönündeyken önceki dönemde %1,4 düşüş kaydedilmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini belirtti. Trump ayrıca İran konusunda müzakereleri sürdürmek, saldırıları artırmak veya ekonomik baskıyı devam ettirmek gibi seçenekleri olduğunu söyledi.
İran tarafında ise Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ve İsrail'in 28 Şubat'taki saldırılarıyla başlayan savaşı kazandıklarını ve bunu çeşitli ülkelerin yetkililerinin de kendisine söylediğini ifade etti.
Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Asif ise yaptığı açıklamada ABD ile İran arasındaki anlaşmaya ilişkin "Son iki-üç gündeki sinyaller, bir tür anlaşmaya yaklaştığımızı gösteriyor" dedi.
Katar, Umman ile İran arasında devam eden Hürmüz Boğazı'na ilişkin görüşmelerin ileri bir aşamaya ulaştığını açıkladı.
İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, İran'da hazırlanan yeni düzenlemeyle düşman ülkelere ait hiçbir askeri veya ticari geminin İran'ın izni olmadan Basra Körfezi'ne girişine izin verilmeyeceğini belirtirken, yasanın İran'ın Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrol ve yetkisini güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti.
İranlı yetkililer, ABD'nin tutumunu değiştirmemesi ve Tahran'ın koşullarını kabul etmemesi halinde Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmayacağını bildirdi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran'a yönelik ablukayı ihlal ederek bir İran limanına ilerlediği belirtilen Panama bayraklı kargo gemisinin devre dışı bırakıldığını açıkladı.
Bugün Gündemdekiler?
Yeni güne başlarken Asya piyasaları karışık bir seyir izliyor. Dow Jones vadeli endeksi yatay seyrediyor. Dolar/TL 47,75 ve Euro/TL 55,06 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 99,87 seviyesinde bulunurken Euro/Dolar paritesi 1,1535 sınırında. Brent tipi petrol 89,31 dolardan, altının onsu 4.396,64 dolardan ve gramı ise 6.750,65 liradan alıcı buluyor.
Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken yurt dışı tarafta Almanya ve ABD'de tüketici fiyat endeksi verileri takip edilecek.
Piyasa Katılımcıları (Beklenti) Anketi?
Temmuz 2026 tarihli TCMB piyasa katılımcıları anketine göre Haziran ayında %0,99 artan TÜFE'nin Temmuz ayında %1,68, Ağustos ayında %1,44, 2026 sonunda %29,21 ve 2027 sonunda %21,47 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL'nin 2026 sonunda 51,55 ve 12 ay sonrasında ise 56,69 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2026 sonunda 49,3 milyar dolar, 2027 sonunda ise 43,3 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2026 ve 2027'de sırasıyla %3,1 ve %4,1 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin ilk toplantıda %37,00 ve 2026 yıl sonunda ise %34,70 olması beklenmektedir.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.