General Motors, Çin'de SAIC ile kurduğu ortaklığı 20 yıl daha uzattı [FNC-NEWS]

  • 05.08.2026 06:49


General Motors, Salı günü Çin'in SAIC Motor şirketiyle kurduğu ortak girişim anlaşmasını 20 yıl daha uzattığını açıkladı. Anlaşmanın yenilenmesi, fabrika kapanışları ve bazı modellerin üretimden kaldırılmasını kapsayan kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecinin ardından geldi.
Yüzde 50-50 ortaklık yapısı korunan anlaşma çerçevesinde dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'de yerel tercihlere hitap eden daha fazla araç geliştirme çalışması yürütülecek. GM, Çin'deki faaliyetlerini Cadillac ve Buick markalarına odaklayacağını, Chevrolet markasının ise bu pazarda satışlarını durduracağını bildirdi.
Anlaşma koşulları aynı zamanda GM'nin Çin'i bir ihracat üssü olarak kullanmasına ve Buick ile Cadillac modellerini Orta Doğu, Afrika, Güney Amerika, Meksika ve Asya'nın diğer ülkelerine göndermesine imkân tanıyacak.
1997'de SAIC ile ortak girişim kurarak Çin'e giren ilk küresel otomobil üreticileri arasında yer alan GM, zamanla ülkenin en çok satan otomobil üreticilerinden biri haline geldi. Ancak yerli üreticilerin güçlenmesi ve pazarın elektrikli araçlara hızla kayması nedeniyle satışlar belirgin biçimde geriledi. GM, geçen yıl Çin'de 1,9 milyon araç sattı bu rakam, 2016 yılına kıyasla yüzde 51'lik bir düşüşe işaret ediyor.
GM, Chevrolet üretimine SAIC ve Wuling ile kurduğu ayrı bir ortak girişim aracılığıyla devam edecek ve bu modelleri Çin'den ihraç etmeyi sürdürecek. Yaklaşık 30 yıllık süreçte 20 milyonun üzerinde araç üreten SAIC-GM, bundan böyle yerel geliştirilen ürünlerden oluşan bir portföyle rekabet edecek.
SAIC-GM'nin ABD'ye ihracat planı bulunmuyor Çin kaynaklı teknolojileri hedef alan tarife uygulamaları ve ulusal güvenlik politikaları, Çinli otomobil üreticilerini ABD pazarının dışında tutmaya devam ediyor.
ForInvest Haber