ANALİZ- Yurt İçi Piyasalar Günlük Bülten (Burgan Yatırım) [FNC-NEWS]

  • 21.07.2026 09:22

https://mona-forinvest-news-inbound-mails.s3.us-east-1.amazonaws.com/attachments/e0c00c94ded847a2b156c01afa9cd992%40burganyatirim.com.tr/Yurt%2520i%25C3%25A7i%2520Piyasalar%2520G%25C3%25BCnl%25C3%25BCk%2520B%25C3%25BClten%252021%2520Temmuz%25202026%2520.pdf


Yurt İçi Piyasalar
Haftanın ilk işlem gününde küresel piyasalarda yatay seyir izlenirken, Borsa İstanbul tarafında ise pozitif kapanış yapıldı. BIST100 endeksi 13.936 puandan açılış yaparak günü % 0,64 primle 14.070 puanda tamamladı. 13.910 seviyesini test eden endeks, gün içi en yüksek 14.193 seviyesini gördü. BIST100 işlem hacmi ise 30 günlük ortalama hacim olan 172.2 milyar TL' nin altında 186 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.
Sektörel bazda sınai endeks ağırlıklı TUPRS etkisiyle % 2,16 oranında pozitif, bankacılık endeksi ise %1,51 oranında negatif ayrıştı. Endekse TUPRS, BIMAS ve EREGL payları pozitif yönde etki ederken, DSTKF, KTLEV ve ISCTR payları negatif yönde etki etti. 10 yıllık TL tahvil getirisi günü 16 bp artışla 34,59 seviyesinde, Türkiye 5 yıllık CDS ise 238 bps seviyesinde tamamladı.
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Temmuz ayı sonuçlarına göre enflasyon beklentilerinde sınırlı bozulma izlenirken, kısa vadeli görünümde yukarı yönlü risklerin devam ettiği görüldü. Cari ay TÜFE beklentisi %1,36'dan %1,68'e yükselirken, yıl sonu enflasyon beklentisi %29,14'ten %29,21'e, gelecek yıl sonu beklentisi ise %21,39'dan %21,47'ye çıktı. Politika faizi beklentilerinde ilk toplantı için tahmin %37,00 seviyesinde değişmezken, sonraki toplantılara ilişkin beklentilerde sınırlı aşağı yönlü revizyon görüldü. İkinci toplantı beklentisi %37,00'den %36,55'e, üçüncü toplantı beklentisi ise %36,34'ten %35,73'e geriledi. 12 ay sonrası politika faizi beklentisinin %30,14'ten %29,44'e düşmesi, faiz indirim sürecine ilişkin beklentilerin korunduğunu gösteriyor. Büyüme tarafında ise cari yıl GSYH büyüme beklentisi %3,17'den %3,12'ye, gelecek yıl beklentisi ise %4,10'dan %4,06'ya sınırlı geriledi. Anket sonuçlarını, kısa vadede enflasyon beklentilerindeki yukarı yönlü risklerin sürdüğünü, buna karşılık orta vadede faiz indirim beklentilerinin korunduğunu göstermesi açısından önemli buluyoruz.
Beklentilerimiz: Jeopolitik gerginliğin endeks üzerindeki etkisi devam ederken, zaman zaman gelen ılımlı açıklamaların fiyatlamalar üzerindeki olumlu etkisini pozitif buluyoruz. Ancak sürece ilişkin belirsizliğin devam etmesi nedeniyle kısa vadede temkinli olunması gerektiği görüşündeyiz. Masaya dönüşe yönelik net ve güçlü bir sinyal görülmedikçe, haber akışına duyarlılığın yüksek kalmasını ve endeks üzerindeki baskının kısa vadede devam etmesini bekliyoruz. Görülen tepki alımlarına rağmen, yüksek faiz ortamı ve dezenflasyon sürecine karşın enflasyondaki katılığın sürmesi, yükseliş hareketlerinin kalıcılığı açısından kısa vadede soru işaretleri yaratıyor. Bu nedenle mevcut fiyatlama ortamında tepki hareketlerinin haber akışına bağlı kalabileceğini, kalıcı bir toparlanma için ise jeopolitik risklerde belirgin yumuşama ve faiz indirim beklentilerini destekleyecek gelişmelerin öne çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Orta-uzun vadede ise gelinen seviyeleri seçici olmak kaydıyla alım fırsatı olarak değerlendirmeyi sürdürüyoruz. Bozulan ve ötelenen beklentiler ışığında kısa vadede gıda perakende, sağlık ve iletişim gibi defansif sektörleri beğenmeye devam ediyoruz. Beklentilerin hızlı değiştiği mevcut fiyatlama ortamında daha uzun vadeli perspektifte ise, düşüşlerde kademeli olmak kaydıyla bankacılık, GYO ve holdinglerin de değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
Şirket Haberleri
ALTNY: Bağlı ortaklık Taac Havacılık Teknolojileri ile yurt içinde yerleşik müşterisi arasında, kritik havacılık ekipmanlarının tedarikine yönelik olarak 134.104.420 dolar tutarında sözleşme imzalandı.
GRTHO: Şirket iştiraki Ral Enerji tarafından geliştirilmesi planlanan İscehisar-2 Rüzgar Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Tesisi projesine ilişkin olarak ÇED Süreci başladı.
YEOTK: Rixos Hotels ile Antalya'da bulunan The Land of Legends tesisinde kullanılmak üzere 28 adet kabinet tipi ve 1 adet konteyner tipi toplam 12,3 MWh kapasiteli enerji depolama sistemlerinin tedariki ve süpervizyon hizmetlerine ilişkin sözleşme imzalandı.
OZYSR: ABD'deki %100 bağlı ortaklık OZYASAR WIRE NORTH AMERICA, küresel ölçekte faaliyet gösteren iki ayrı firmadan ürünlerin teknik ve ticari değerlendirme süreçleri kapsamında deneme siparişleri aldı.
TRILC: "Tetadif 0.5 ml IM Enjeksiyonluk Süspansiyon" isimli ürüne ait ruhsatın askıya alma işlemleri iptal edildi.
AVOD: Bağlı ortaklık HASAT uhdesinde bulunan Muğla'daki krom işletme ruhsatına ilişkin olarak, 2026 yılı işletme ruhsat bedeli ve rehabilitasyon bedelinin yasal süresi içerisinde ödenmemiş olması nedeniyle, söz konusu ruhsat iptal edildi.
CVKMD: Bağlı ortaklık Hayri Ögelman Madencilik'e ait Bursa'daki maden sahasında "Krom Ocağı Kapasite Artışı ve Patlama Dizaynı Değişikliği" için ÇED başvurusu yapıldı.
DCTTR: Yunanistan'da kurulu bağlı ortaklık YAKA IKE'nin ödenmiş sermayesi 1.860.000 Euro'dan 2.660.000 Euro'ya yükseltildi. Şirket payına düşen tutar daha önceden sermaye avansı olarak gönderilen bakiyeden karşılandı.
DCTTR: %100 bağlı ortaklık Disnet Teknoloji, Hollanda'da %100 kendisine ait Disnet Europe ünvanlı bağlı ortaklığını kurdu. BMC Software ile imzalanan iş ortaklığı anlaşması kapsamında Disnet Europe, 31 Aralık 2030'a kadar 17 Doğu Avrupa ülkesinde BMC ürün ve çözümlerinin distribütörlüğünü yürütmek üzere yetkilendirildi.
Pay Alım Satım Bildirimleri
BOSSA (ALIM)-(GERİ ALIM) : Şirketimizce 20.07.2026 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına ortalama 6,95-7,18 fiyat aralığından toplam 300.000 TL nominal değerli BOSSA payları geri alınmıştır.
ARSAN (ALIM)-(GERİ ALIM) : Şirketimizce 20.07.2026 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına ortalama 3,586 fiyat aralığından toplam 1.250.000 TL nominal değerli ARSAN payları geri alınmıştır.
BORSK (ALIM)-(GERİ ALIM) : Şirketimizce 20.07.2026 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına ortalama 5,87-5,92 fiyat aralığından toplam 383.824 TL nominal değerli BORSK payları geri alınmıştır.
TRALT (ALIM)-(GERİ ALIM) : Şirketimizce 20.07.2026 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına ortalama 49,84-50,00 fiyat aralığından toplam 2.000.000 TL nominal değerli TRALT payları geri alınmıştır.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.