ANALİZ- Günlük Piyasa Bülteni (İktisatbank) [FNC-NEWS]

  • 01.06.2026 07:31



Balon mu var, yoksa 'tartı' mı bozuk?
* Bizler uzun bayram tatilindeyken, İran ile ABD arasında ateşkesin uzatılabileceğine yönelik haberler, küresel piyasalarda risk iştahını artırırken, tarafların ateşkes süresinin uzatılması ve deniz taşımacılığına yönelik kısıtlamaların kaldırılması konusunda anlaşmaya vardığını ancak nihai onayın henüz ABD Başkanı Trump tarafından verilmediğini görüyoruz. Bu gelişme, son aylarda küresel ticaret ve enerji piyasaları üzerinde baskı yaratan Hürmüz Boğazı'na ilişkin endişelerin azalmasına katkı sağlarken, tansiyonun göstergesi olarak takip edilen Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı geçen hafta %11 gerilerken, Mayıs ayını da %20 düşüşle 91 dolar seviyesinden tamamladı.
* Ancak henüz tüm belirsizliklerin ortadan kalktığını söylemek için erken. Başkan Trump, Hürmüz Boğazı'nın tüm gemi trafiğine koşulsuz olarak yeniden açılmasını ve İran'ın nükleer silah geliştirme kapasitesinden vazgeçmesini anlaşmanın temel şartları arasında gösterirken, İran tarafı bu konularda Washington ile aynı noktada bulunmuyor. Buna rağmen piyasalarda, küresel enerji ticaretinin can damarı konumundaki Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılabileceği beklentisinin risk iştahını artırdığını söylememiz gerekiyor.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.