ANALİZ- Yurt İçi Piyasalar Günlük Bülten (Burgan Yatırım) [FNC-NEWS]

  • 08.05.2026 08:48

https://mona-forinvest-news-inbound-mails.s3.us-east-1.amazonaws.com/attachments/f90fd88de1024d208a32d9d40ec23c8b%40burganyatirim.com.tr/Yurt%2520i%25C3%25A7i%2520Piyasalar%2520G%25C3%25BCnl%25C3%25BCk%2520B%25C3%25BClten%25208%2520May%25C4%25B1s%25202026%2520.pdf


Yurt İçi Piyasalar
Dün küresel piyasalarda negatif seyir izlenirken, Borsa İstanbul tarafında ise pozitif kapanış yapıldı. BIST100 endeksi 14.987 puandan açılış yaparak günü % 0,82 değer artışıyla 15.040 puanda tamamladı. 14.909 seviyesini test eden endeks, gün içi en yüksek 15.050 seviyesini gördü. BIST100 işlem hacmi ise 30 günlük ortalama hacim olan 205.1 milyar TL' nin üzerinde 227.7 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.
Sektörel bazda sınai endeks ağırlıklı SASA etkisiyle % 0,98 oranında pozitif, teknoloji endeksi ise % 0,53 oranında negatif ayrıştı. Endekse SASA, KLRHO ve MPARK payları pozitif yönde etki ederken, TUPRS, ASELS ve MAGEN payları negatif yönde etki etti. 10 yıllık TL tahvil getirisi günü 25 bp düşüşle 33,26 seviyesinde, Türkiye 5 yıllık CDS ise 228 bps seviyesinde tamamladı.
BDDK haftalık verilerine göre kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 1,45 milyar TL'den 1,40 milyar TL'ye gerileyerek düşüş eğilimini sürdürdü. TCMB verilerinde ise yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 228,36 milyon dolar, DİBS piyasasında ise 282,11 milyon dolar net satış gerçekleştirdi. Rezerv tarafında brüt rezervler 171,05 milyar dolardan 165,48 milyar dolara gerilerken, döviz rezervleri 60,95 milyar dolardan 56,60 milyar dolara, altın rezervleri ise 110,10 milyar dolardan 108,88 milyar dolara düştü. Net uluslararası rezervler de 54,23 milyar dolardan 53,68 milyar dolara gerileyerek rezerv görünümünde sınırlı zayıflamaya işaret etti. OYAKC'nin 1Ç26 finansallarında satış gelirleri yıllık bazda %21 azalarak 10,7 milyar TL'ye gerilerken, FAVÖK %30 düşüşle 2,39 milyar TL, net kâr ise %92 azalışla 102,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Kârlılık tarafında brüt kâr marjı %21,4'e, FAVÖK marjı %22,3'e ve net kâr marjı %0,96'ya gerileyerek operasyonel görünümde zayıflamaya işaret etti. Net kârdaki sert düşüşte satış gelirlerindeki daralma ve maliyet baskısına ek olarak ertelenmiş vergi giderinin etkisi öne çıktı. Buna karşın bilanço tarafında finansal borçların çeyreksel bazda gerilemesi ve şirketin net nakit pozisyonunu koruması, zayıf kârlılık görünümüne rağmen finansal riskleri görece sınırlayan unsurlar oldu.
Beklentilerimiz: Haber akışındaki ton değişimi, jeopolitik risklere ilişkin beklentileri yeniden iyimser bir zemine taşırken endekste yaşanan sert yükseliş sonrasında gelinen seviyelerin korunması risk iştahının belirgin şekilde korunduğunu gösteriyor. Bununla birlikte yükselişin kısa sürede güçlü şekilde gerçekleşmiş olması, pozitif fiyatlamaya rağmen kar realizasyonu eğiliminin de devam edebileceğine işaret ediyor. Bu aşamada olası kar satışlarını sağlıklı bir düzeltme hareketi olarak değerlendirirken, söz konusu satışların haber kaynaklı panik fiyatlamasına dönüşmemesini önemli buluyoruz. Böyle bir görünümde yükseliş eğiliminin düzeltme sonrasında yeniden güç kazanabileceğini düşünüyoruz. Jeopolitik tansiyonun kalıcı şekilde düşmesi ve haber akışının olumlu seyrini koruması, yukarı yönlü hareketin sürdürülebilirliği açısından belirleyici olacaktır. Aksi halde zirve seviyelere yakın fiyatlamaların kısa vadeli dalgalanmalara daha hassas hale gelebileceğini değerlendiriyoruz. Savaş süreci ve sonrasında oluşabilecek fiyatlama ortamının endekste sektör ve hisse bazlı ayrışmaları daha da derinleştirmesini bekliyoruz. Bu çerçevede gıda perakende ve iletişim gibi defansif temaların yanı sıra yenilenebilir enerji gibi büyüme hikayesi güçlü sektörlerin pozitif ayrışma potansiyelini koruduğunu düşünüyoruz.
Şirket Haberleri
ENERY: Bağlı ortaklık Enerya Aydın Gaz Dağıtım tarafından Bozdoğan ve Efeler'de doğal gaz dağıtımı yapmak üzere lisans kapsamının genişletilmesi için EPDK'ya başvuruda bulunuldu.
KLYPV: G12R TOPCONPlus güneş hücresi yatırımına ilişkin süreç planlandığı şekilde tamamlanmış olup, hücre üretim hattı devreye alındı. Böylece, 1 GW/yıl seviyesinde olan hücre üretim kapasitesi 2,1 GW/yıl seviyesine ulaştı.
TSKB: Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ile iklim değişikliğine uyum ve dirençlilik yatırımlarının finansmanı amacıyla 300.000.000 Avro tutarında IBRD kısmi garantili Kredi Sözleşmesi imzalandı.
REEDR: Türkiye'de yerli üretim olarak geliştirilen ilk flip phone modellerinden biri olan reeder S71 Flip satışa sunuldu.
EKOS: Şirket, Türkiye'de yerleşik olarak faaliyet gösteren bir firma ile 1.180.000 Euro tutarında "Gaz İzoleli Orta Gerilim Metal Mahfazalı Primer Hücre" tedarikine ilişkin satış sözleşmesi imzaladı.
AKFIS: Miami'de bulunan 5 adet arsa 14.500.000 dolar bedel üzerinden satın alındı. Yatırımın finansmanı halka arz gelirinden karşılanacak.
AKSEN: Kayseri'deki Fatih Depolamalı GES Projesi'nin Elektrik Üretim Lisansı başvurusu EPDK tarafından onaylandı.
MERKO: Dünyanın en büyük tarımsal ürün ve gıda dağıtım şirketlerinden Cargill'in Japonya iştiraki Cargill Japan LLC ile şirket ürünlerinin Japonya pazarında pazarlanmasını ve dağıtımını içeren stratejik bir distribütörlük anlaşması imzalandı.
FORTE: Savunma Sanayii Başkanlığı ile %100 bağlı ortaklık Milsoft Yazılım arasında, sözleşme bedeli KDV hariç 3.384.000 dolar olan bir sözleşme imzalandı.
MEKAG: Yurt içi yerleşik bir şirketten 4 adet beton santrali siparişi alındı. Sipariş bedelleri toplamı KDV hariç 1.178.000 dolardır.
Pay Alım Satım Bildirimleri
ADGYO (SATIM)-(GERİ ALINAN PAYLARIN ELDEN ÇIKARTILMASI) : Şirketimizce 07.05.2026 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına ortalama 63,00-65,00 fiyat aralığından toplam 165.000 TL nominal değerli ADGYO paylarının satışı gerçekleştirilmiştir.
PCILT (SATIM)-(GERİ ALINAN PAYLARIN ELDEN ÇIKARTILMASI) : Şirketimizce 07.05.2026 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına ortalama 27,62 fiyattan toplam 5.000.000 TL nominal değerli PCILT paylarının satışı gerçekleştirilmiştir.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.