Japonya döviz piyasası dalgalanmalarını yakından izliyor [FNC-NEWS]

  • 16.04.2026 06:43


Japonya Maliye Bakanı Satsuki Katayama, Çarşamba günü G7'deki mevkidaşlarına Tokyo'nun döviz kurları başta olmak üzere piyasa hareketlerini yakından takip ettiğini bildirdi.
Katayama, G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Orta Doğu'daki çatışmanın seyrine ilişkin son derece yüksek belirsizlik ortamında pek çok merkez bankasının para politikasında bekle-gör tutumunu benimseme eğiliminde olduğunu belirtti. Bakan, faiz artışlarının ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.
Katayama, ABD Hazine Bakanı Bessent ile döviz konusunu görüştüklerini ve yakın diyaloğu sürdürme konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti. Bakan ayrıca petrol vadeli işlemlerindeki dalgalanmanın döviz kurlarını etkilediğini ve bu durumun vatandaşların geçim koşulları ile ekonomi üzerindeki yansımalarını göz önünde bulundurduklarını vurguladı.
G7 toplantısına katılan Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda'nın faiz kararlarını nasıl etkileyebileceği sorusuna Katayama'dan yanıt gelmedi ayrıca toplantıda BOJ para politikasının ele alınıp alınmadığından da haberdar olmadığını belirtti.
G7 üyelerinin büyük çoğunluğu güçlü belirsizliklere dikkat çekerken bazı üyeler netlik kazanmasının haftalar alabileceğini ifade etti. Toplantıda özel kredi konusunda koordineli bir eyleme gidilmesine acil ihtiyaç duyulmadığı sonucuna varıldı. Katayama, mevcut durumun ne zaman sona ereceğini ve nasıl yayılma etkileri yaratacağını öngörmenin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.
ForInvest Haber