PİYASAYA BAKIŞ- Demir cevheri fiyatları petrol ve stok baskısıyla geriledi [FNC-NEWS]
- 10.03.2026 06:36
Dalian demir cevheri vadeli işlemleri salı günü altı seanslık yükselişini sonlandırarak düşüşle kapanırken, petrol fiyatlarındaki gerileme ve liman stoklarındaki artış fiyatları aşağı çekti. Ancak, sıcak metal üretimindeki beklenen artışın talebi ve dolayısıyla fiyatları yeniden yükseltmesiyle bu düşüşün geçici olabileceği öngörülüyor.
Çin'in Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) en çok işlem gören mayıs vadeli demir cevheri sözleşmesi %0,19 düşüşle ton başına 780,5 yuan (113,35 dolar) seviyesinden işlem gördü. Singapur Borsası'nda nisan vadeli benchmark demir cevheri ise ton başına 103,2 dolar ile %0,13 yükseldi. Küresel petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu'daki savaşın yakında sona erebileceği yönündeki açıklamalarının ardından salı günü 90 doların altına düşerek küresel petrol arzındaki kesintilere ilişkin endişeleri hafifletti. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve İran savaşının gerilimin azaltılması, navlun ve savaş riski primlerinin maliyetlerini azaltacaktır.
Nanhua Futures analistleri, demir cevherinin mevsimsel olarak zayıf arz ve talep dönemine girdiğini belirtti. Çin çeliği için yeni ihracat siparişlerindeki düşüş, gelecekteki dış talep konusunda endişe yaratıyor. Bu durum, çelik fabrikalarında üretim kesintisi beklentilerini artırabilir.
Çin'in yılın ilk iki ayında demir cevheri ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %10 arttı. Danışmanlık firması Mysteel'in verilerine göre, 2-8 Mart tarihleri arasında Çin'deki 47 limana ulaşan toplam demir cevheri miktarı da artış göstererek şişen liman stkokları fiyatları aşağı çekti. Ancak Mysteel, aynı dönemde Brezilya ve Avustralya'dan yapılan sevkiyatların hafta bazında azaldığını ve bunun fiyatlardaki düşüşü sınırlayabileceğini belirtti. Ayrıca, Çin'in yıllık parlamento toplantısının sona ermesiyle 11 Mart'tan sonra üretim kısıtlamalarının kaldırılması ve sıcak metal üretiminde bir artış bekleniyor. Bu durum, çelik üretimi hammaddelerine olan talebi artıracaktır.
DCE'deki diğer çelik yapım bileşenlerinden kok kömürü %3,64 ve kok %4,58 düşüş yaşadı. Guoyuan Vadeli İşlemler Araştırması raporuna göre, kok kömürü ve kok, enerji fiyatlarını yakından takip ediyor ve bu nedenle ham petrol ile birlikte yükselip düşüyor. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki çelik benchmarkları çoğunlukla düştü. İnşaat demiri%0,45, sıcak haddelenmiş rulo %0,12 ve paslanmaz çelik SHSScv1 %2,05 geriledi. Tel çubuk ise %1,1 yükseliş kaydetti.
ForInvest Haber