Daly: Fed'in hala enflasyonu düşürmeye ihtiyacı var [FNC-NEWS]

  • 18.02.2026 06:54


San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD Merkez Bankası?nın (Fed) enflasyonu kalıcı biçimde aşağı çekmesi gerektiğini belirterek, yapay zekanın bu sürece katkı sağlayabileceğini ancak mevcut "ılımlı derecede kısıtlayıcı" para politikasının da kritik rol oynadığını söyledi.
"Enflasyonu düşürmemiz ve bunun doğru bir yolda olduğundan emin olmamız gerekiyor" diyen Daly, işgücü piyasasında dar bir sektör grubuna dayalı istihdam artışının kırılganlığa dönüşmemesi gerektiğini vurguladı. Daly, geçen yıl talebin gücü konusunda yaygın belirsizlik olduğunu, ancak iş dünyasında temkinli bir iyimserlik oluştuğunu belirtti.
Tüketicilerin tasarruflarını büyük ölçüde tüketmesine rağmen talebin güçlü kaldığını söyleyen Daly, işverenlerin yapay zekanın işgücü ihtiyaçlarını nasıl değiştireceğini anlamaya çalıştığını, bu nedenle işe alımlarda temkinli davrandığını ifade etti.
Daly, Fed?in yapay zekanın verimlilik artışına yol açıp açmadığını ve bunun enflasyonu tetiklemeden daha hızlı büyümeyi mümkün kılıp kılmadığını verilerle değerlendirmesi gerektiğini söyledi. "Çoğu makro çalışmada yapay zekanın belirgin bir etkisine dair sınırlı kanıt var" diyen Daly, bunun henüz erken olabileceğini ya da dönüşümün zaman alacağını belirtti.
1990?larda bilgisayar ve yazılım yatırımlarının verimliliği artırdığı ancak verilerde tam yansımadığı dönemi hatırlatan Daly, dönemin Fed Başkanı Alan Greenspan?in faizleri sabit tutarak doğru karar verdiğini söyledi. Yapay zeka için de benzer bir yaklaşım gerektiğini belirten Daly, "Ne bildiğimiz ve ne bilmediğimizle yüzleşme isteği, tüm Amerikalılara hizmet edecek uygun ve kalıcı politika için şarttır" dedi.
ForInvest Haber