Rio Tinto ve BHP, Yandicoogina ve Yandi demir cevheri sahalarında 200 milyon tona kadar üretim yapmak için anlaştı [FNC-NEWS]

  • 15.01.2026 07:46


Rio Tinto ve BHP, Pilbara bölgesindeki komşu Yandicoogina ve Yandi demir cevheri operasyonlarında 200 milyon tona kadar demir cevheri çıkarmak için birlikte çalışma konusunda anlaşmaya vardı.
İki bağlayıcı olmayan Mutabakat Muhtırası (MOU) kapsamında şirketler şu potansiyelleri araştıracak:


Rio Tinto'nun Wunbye yatağının geliştirilmesi konusunda iş birliği ve


BHP'nin, Yandi Alt Kanal Yatağı cevherini, kabul edilen ticari şartlar altında Rio Tinto'nun mevcut ıslak işleme tesislerinde işlenmek üzere tedarik etmesi.


Bu yeni fırsatlar, Rio Tinto ve BHP arasında, daha önce erişilemeyen paylaşımlı mülkiyet sınırındaki cevherin çıkarılmasını sağlayan Mungadoo Sütunu'nun madenciliği için 2023 yılında varılan anlaşmanın üzerine inşa ediliyor.
Rio Tinto Demir Cevheri İcra Kurulu Başkanı Matthew Holcz, "Daha akıllı çalışarak, minimum sermaye gereksinimiyle ek üretimi kilidini açmak için mevcut altyapıdan daha iyi yararlanabiliriz" dedi.
BHP WA Demir Cevheri Varlık Başkanı Tim Day ise, "Bu, mevcut kaynaklarımızdan en iyi şekilde yararlanarak yeni fırsatların kilidini açma konusunda harekete geçmiş bir verimlilik örneğidir" ifadelerini kullandı.
Rio Tinto ve BHP, bir kavramsal çalışma ve ardından bir büyüklük sırası çalışması yürütmeyi kabul etti. Nihai bir yatırım kararına tabi olarak, her iki yataktan ilk cevherin gelecek on yılın başlarında elde edilmesi öngörülüyor.
Herhangi bir potansiyel uygulama, düzenleyici ve ortak girişim onaylarına ve Geleneksel Sahiplerle istişarelere tabi olacak.
ForInvest Haber