ABD ve Rusya bu hafta sonu Ukrayna savaşı için Miami'de görüşecek [FNC-NEWS]

  • 18.12.2025 06:42


ABD ve Rusya yetkililerinin, Trump yönetiminin Kyiv ile Moskova arasındaki yaklaşık dört yıllık savaşı sona erdirme çabasının bir parçası olarak bu hafta sonu Miami'de görüşmesi bekleniyor. Konuya aşina iki kaynak, planların değişken olduğunu ancak görüşmeler gerçekleşirse, ABD tarafının taleplerinden çok fazla ödün vermeyen Rus yetkililere en son tur müzakerelerin sonuçlarını sunacağını belirtti.
Rus heyetinde Rusya egemen varlık fonu başkanı Kirill Dmitriev'in yer alması beklenirken, ABD tarafını özel elçi Steve Witkoff ve Başkan Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'ın temsil etmesi öngörülüyor. Ukrayna ulusal güvenlik danışmanı Rustem Umerov'un da ABD-Rus görüşmesi öncesinde Amerikan heyetiyle buluşması planlanıyor.
ABD, savaşı sona erdirmek için Kyiv'e yönelik baskısını artırıyor. Witkoff ve Kushner bu hafta başında, ABD'nin Kyiv'e güvenlik garantileri, toprak tavizleri ve diğer konular üzerinde anlaşmak için Ukraynalı ve Avrupalı yetkililerle Berlin'de maraton görüşmeler yaptı. ABD, NATO üyelerine verdiği taahhüde benzer karşılıklı savunma vaadi sunarken, Ukrayna da transatlantik ittifaka derhal katılma talebinden vazgeçti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna'nın egemen bir devlet olarak varlığını fiilen sona erdirme arzusundan vazgeçtiğine dair bir işaret vermedi. Moskova'daki üst düzey savunma yetkililerine yaptığı konuşmada, Rusya'nın "tarihi topraklarını kurtarma" görevinden geri adım atmayacağını söyledi.
https://www.politico.com/news/2025/12/17/us-russia-ukraine-war-miami-00695305
ForInvest Haber