BOJ: Japon şirketlerin çoğunun 2026'da ücretleri, 2025 ile aynı oranlarda artırmayı bekliyor [FNC-NEWS]

  • 15.12.2025 08:12


Japonya Merkez Bankası (BOJ), yaptığı ankete katılan Japon şirketlerin çoğunun 2026 mali yılında ücretleri, bu yıl ile yaklaşık aynı oranlarda artırmayı beklediğini bildirdi.
Merkez bankası, şirketlerin 2026 ücret büyümesine ilişkin duruşları hakkında bilgiyi ülke genelindeki şubeleri aracılığıyla topladı. Açıklamada, kârlarında belirgin bir iyileşme bekleyen firma sayısının fazla olmadığı belirtildi.
Ancak, firmaların çoğunun, 2026 mali yılında ücretleri 2025'teki kadar veya diğer firmaların belirlediği yaygın ücret düzeyine benzer ölçüde artırmanın gerekli olduğunu düşündüğü ifade edildi. Bu ücret büyüme beklentisi, kalıcı ve şiddetli işgücü kıtlığı ortamında personeli elde tutma ihtiyacından kaynaklanıyor.
Açıklamada ayrıca, yarı zamanlı çalışanların ücretlerinin, 2025 mali yılındaki nispeten yüksek asgari ücret artışını yansıtacak şekilde yükseltildiği bilgisi de yer aldı.
ForInvest Haber