İran'da yeni Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi oluyor- DW [FNC-NEWS]
- 12.08.2024 06:25
İran'da muhafazakâr rakiplerini geçerek Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan seçimlerden yaklaşık bir ay sonra kabinesini Meclis'e sundu.
Reformist lider Pezeşkiyan, Dışişleri Bakanı olarak eski nükleer başmüzakereci Abbas Arakçi'yi önerdi.
Pragmatist bir kariyer diplomatı olarak bilinen 61 yaşındaki Arakçi, doktorasını İngiltere'deki Kent Üniversitesinde tamamladı. Arakçi, 2011'de Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atanmadan önce İran'ın Tokyo Büyükelçisi'ydi.
Arakçi, 2013-2021 yılları arasında Batılı devletlerle Tahran arasında yürütülen nükleer görüşmelere başmüzakereci sıfatıyla katılmıştı.
İran ve P5+1 olarak bilinen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında 2015'te nükleer anlaşma sağlanmıştı. Buna göre İran nükleer programını sınırlandırırken karşılığında ülke ekonomisini zora sokan Batı yaptırımları kademeli olarak kaldırılacaktı. Ancak Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından 2018'de ABD tek taraflı olarak anlaşmadan çekilerek İran'a yeni yaptırımlar açıkladı. O tarihten sonra yeni bir anlaşma üzerinde müzakere edilse de sonuç alınamadı ve İran nükleer programına hız verdiğini açıkladı.
Pezeşkiyan ekonomik sorunların önemli bir gündem olduğu seçim kampanyası sırasında Batı ile yeni bir anlaşma yapmayı deneyebileceğini söylemişti.
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter