İSO: Konfeksiyon yan sanayi, ihracata 2,5 milyar dolarlık katkı sağladı [FNC-NEWS]

  • 15.05.2024 11:26


İstanbul Sanayi Odası (İSO) 2001?den bu yana devam eden ve yıllar içinde zenginleşen sektör raporu çalışmaları kapsamında 2024?ün ilk raporu, ?Konfeksiyon Yan Sanayi Sektörü? için hazırlandı.
Raporda sektörün güncel durumu kapsamlı bir şekilde değerlendirilirken, pazarın büyüme faktörleri, engelleri ve fırsatları değerlendirildi. Rapora göre sektörün üretim değeri 2022 yılında 57,5 milyar TL?ye ulaşırken, ihracat birim fiyatları da kilogram başına 6,90 dolar ile en yüksek seviyesine çıktı. Konfeksiyon yan sanayinde 2022 yılı itibariyle 49.010 kişi istihdam edilmektedir. Sektörün doğrudan ihracatı 681,2 milyon dolara çıkarken, sektörün dolaylı ihracata katkısı ise 2,5 milyar dolar ile doğrudan ihracatının çok daha üzerinde gerçekleşti.
Açıklanan raporun lansman toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat, şu konulara dikkat çekti: ?Ürün çeşitliliği ile tekstil ve hazır giyim ürünlerine değer katan konfeksiyon yan sanayii, aynı zamanda tüketici tercihlerine dönük moda eğilimlerinin şekillenmesi ve üretime yansımasında da belirleyici rol oynuyor. Bu nedenle konfeksiyon yan sanayimizin gelişmişlik düzeyi, tekstil ver dolar olarak hesaplanırken, iç pazarın büyüklüğü 2022 yılında ise 3,71 milyar dolar oldu. Konfeksiyon yan sanayinin dolaylı ihracat katkısı yaklaşık 2,5 milyar dolar ile doğrudan ihracatının çok daha üzerinde gerçekleşti. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin toplulaştırılmış büyüklükleri ise 2022 yılı itibariyle 1,3 trilyon TL?ye ulaştı.?
Dünya konfeksiyon yan sanayi ihracatının 2017 yılında 30 milyar dolar olduğu, 2021 yılında ise 33,63 milyar dolara yükseldiği belirtilen raporda, ?Dünya konfeksiyon yan sanayi ihracatı 2022 yılında yüzde 3,6 artarak 34,83 milyar dolara ulaştı. Türkiye?nin dünya ihracatı içindeki payı son yıllarda yükseldi. 2017 yılında yüzde 1,56 olan payı, 2022 yılında yüzde 1,96?ya çıktı.? denildi.
KONFEKSİYON YAN SAztürk, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya ve TOBB Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayii Meclis Başkanı Şeref Fayat da sektörün güncel durumu hakkında kısa birer değerlendirme yaptı.
 

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter