Kacır:(OPINA) Mobilite ekosistemimizin geliştirdiği ürün ve hizmetler için altyapı sağlayan merkezi hayata geçiriyoruz [FNC-NEWS]

  • 09.05.2024 13:18


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 5 milyon avro bütçe ile hayata geçirilen Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Projesi?ne (OPINA) ilişkin, ?Mobilite ekosistemimizin geliştirdiği ürün ve hizmetler için ihtiyaç duyulan test, entegrasyon ve sertifikasyon altyapısını sağlayan merkezi hayata geçiriyoruz. Yazılımları sanal simülasyonlarla test eden, herkese açık bir inovasyon platformu sunan merkezimizin uluslararası akreditasyon alarak regülasyon testlerinin ülkemizde yapılması amacıyla gerekli çalışmaları da hızla gerçekleştiriyoruz.? dedi.
Bakan Kacır, Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Projesi?nin (OPINA) açılış töreninde konuştu bölgesel Batarya Üretim Üslerinden biri haline getireceğiz. Siber güvenlik, sürüş güvenliği ve sürücü davranışlarının modellenmesi yazılımları başta olmak üzere, bağlantılı ve otonom araç yazılımları geliştirip, bunların ihracatını yapan ilk 10 ülke arasında yer alacağız.
YENİ MOBİLİTE EKOSİSTEMİ: Yeni yaklaşımımızın en önemli izlerinden biri kuruluşundan sadece 4 yıl sonra, 29 Ekim 2022'de lansmanını gerçekleştirdiğimiz elektrikli ve akıllı aracımız, Togg. Bugün 27 binden fazla Togg akıllı araç Türkiye yollarında. Togg mobilitede Türk mühendislerin ve teknisyenlerin neleri başarabildiğinin ispatıdır. Togg?la yeni mobilite ekosisteminde Türkiye olarak ?Biz de varız!? dedik. Çalışmalarımızda vites yükselttiğimiz bir döneme girdik.
YATIRIMA DESTEK: Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarımızla Türkiye'yi elektrikli, bağlantılı, otonom araç ve teknolojilerin üretiminde küresel bir cazibe merkezi hâline getirmek için tüm imkânlarımızı seferber etmeye devam ediyoruz. Türkiye'de yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesine ve üretilmesine odaklanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programıyla mobilite sektöründe akıllı şehir içi elektrikli toplu taşıma araçlarının geliştirilmesi ve seri üretimden ileri seviye sürüş destek sistemlerine, otonom araçlarda kullanılacak akıllı kamera sistemlerinin geliştirilmesinden elektrikli araçlar için şarj ekosistemi yatırımlarına kadar, toplam büyüklüğü 32 milyar lirayı aşan 38 yatırım projesini destekliyoruz.
YENİLİKÇİ FİKİRLER: Ülkemizde yeni mobilite ekosisteminin merkezi Bilişim Vadisi ve Togg iş birliğ test eden, herkese açık bir inovasyon platformu sunan merkezimizin uluslararası akreditasyon alarak regülasyon testlerinin ülkemizde yapılması amacıyla gerekli çalışmaları da hızla gerçekleştiriyoruz. OPINA ile önümüzdeki dönemde ülkemizdeki otonom ve bağlantılı araçların fiziki testlerine yönelik akıllı test pistini de devreye alacağız. Bu merkez ülkemizin mobilite ekosisteminin dönüşümüne ve rekabetçiliğine çok önemli katkılar sağlayacak. Ülkemizden bu alanda başarılı girişimlerin, Turcorn?ların çıkmasına vesile olacak.

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter