FAO, Türkiye'de tarımsal üreticilerin pestisit kullanımını azaltmalarına yardımcı olmaya devam ediyor [FNC-NEWS]

  • 05.07.2022 12:24


FAO tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içinde yürütülen ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen proje, Türkiye'nin Eğirdir bölgesinde elma üretiminde pestisit kullanımını azaltmak için büyük umutlar ortaya koyuyor.Elma yetiştiricileri, Türkiye'nin Isparta ili Eğirdir ilçesinde, elmanın önemli zararlıları olan elma iç kurdu (Cydia pomonellğı (Venturia inaequalis) ile mücadele için çevreye duyarlı Entegre Zararlı Yönetimi (IPM) yaklaşımlarını kullanarak pestisit kullanımında %60'a varan bir azalma elde ettiler.
Eğirdir'deki Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün araştırma alanlalamalarını yaklaşık %60 oranında azaltarak hem maliyette tasarruf sağladık hem de çevreye pestisit risklerini azalttık. Aynı zamanda yere dökülen yaprak ve bitki artıklarını toprağa gömerek elma kara lekesi hastalığının oluşmasını engelledik, böylece elmaların daha kolay pazarlanıp daha iyi fiyatlandırılmasını sağladık.? dedi.
Köyün muhtarı Tahir İnce, ?Bu daha rekabetçi ve çevre dostu hale getirmesini umuyoruz.? diye ekledi.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi / Bitki Koruma Bölümü'nden Prof. Dr. İsmail Karaca, ?Bölgedeki çiftçiler önerilerimizi çabucak benimsediler, bu nedenle teknolojimizin sahada çalıştığını ve arafından Eğirdir'deki proje s