Tarım ve Orman Bakanlığı, AR-GE'ye yıllık 1 milyar TL kaynak aktarıyor

  • 05.10.2021 17:04

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile
Agrigenomik Merkezi - Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyon
Merkezi açıldı. Merkezde bitki ve hayvan ıslahı çalışmalarından gıda
güvenliğine kadar birçok konuda bilimsel çalışmalar yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: "Ar-Ge ve inovasyon
faaliyetlerine yıllık 1 milyar TL kaynak ayırıyoruz. Tarımsal Ar-Ge
anlamında 48 Araştırma Enstitümüz, 200 bin dekar arazimiz, 300
laboratuvarımız ve 2 binden fazlası akademik seviyede olmak üzere
toplam 7 bin personelimiz ile ihtiyaç duyulan her alanda ülkemizin
hizmetindeyiz."

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi tarafından,
Agrigenomik Merkezi - Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyon
Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi. Merkezin gıda güvenliği alanında
önemli çalışmalar gerçekleştireceğinin altını çizen Bakan Pakdemirli,
hayvan ve bitki ıslahı çalışmaları ile tarımsal üretimin
geliştirilmesine de katkı sunulacağını ifade etti. Önümüzdeki yıllarda
dünya nüfusunun artmasıyla gıdaya erişimin güçleşebileceğini belirten
Bakan Pakdemirli, "Gelecekte ise bizi bekleyen nüfus artışı, üretim
kaynaklarının azalması ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine
karşı, gıda güvenliğimizi garanti altına almak istiyorsak, bilgiye,
Ar-Ge ve yeni teknolojilere daha çok ihtiyacımız olacak." dedi.

Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin
sağladığı ivmeyle, daha da ileriye götürdüklerini hatırlatan Bakan
Pakdemirli, 48 araştırma enstitüsü, 200 bin dekar arazi, 300
laboratuvar ve 2 binden fazlası akademik seviyede olmak üzere toplam 7
bin personel ile ihtiyaç duyulan her alanda çalışma yaptıklarını
vurguladı.

GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAK ADIMLAR ATIYORUZ

Açılışı gerçekleştirilen merkezin gıda güvenliği alanında önemli
çalışmalara imza atacağını kaydeden Bakan Pakdemirli, 6 laboratuvarı
olan merkezin üretimde verimliliği ve kaliteyi sağlayacak alt yapıya
sahip olduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli şöyle konuştu.

"Merkezimizdeki çalışma konuları içerisinde yer alan ve bizim de
Bakanlık olarak üzerinde özellikle durduğumuz hayvan ve bitki
yetiştiriciliğinde ıslah çalışmaları, tarımsal üretimin gelişmesi için
büyük önem taşıyor. Son 19 yılda bitki ve hayvan ıslahı üzerine
yaptığımız çalışmalar sayesinde hem bitkisel üretim hem de
hayvancılıkta önemli verim artışları yaşandı. Bu teknolojilerin,
çiftçiler ve diğer faydalanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek
nitelikte olması da teknoloji ve üretimi doğrudan buluşturması
açısından kıymetli."

GELECEĞİN GIDASINI GELİŞTİRİYORUZ

Ar-Ge teknolojileri sayesinde tohum verimliğinde önemli bir aşama
kaydettiklerini ifade eden Bakan Pakdemirli, geleceğin gıdasını
garanti altına almak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Bakan Pakdemirli şunları dile getirdi:

"Son 19 yılda buğday verimi yüzde 41, şekerpancarı verimi yüzde 54,
ayçiçeği verimi yüzde 84, mısır verimi yüzde 124 arttı. 10 dönüm
tarlası olan bir buğday üreticisinin tarlası şimdi 14 dönüme,
şekerpancarı üreticisin 15 dönüme, ayçiçeği üreticisinin 18 dönüme,
mısır üreticisinin 24 dönüme denk gelmektedir. Bunu da ilave bir
tarla almadan, cebinden para harcamadan yaptı. Hayvancılıkta da benzer
tabloları görüyoruz. Son 19 yılda sığırda ortalama et verimi yüzde 60
artışla 296 kg'ye, süt verimi yüzde 85 artışla 3.158 litreye yükseldi.
Artık yetiştiricimiz, 4 hayvandan 7 hayvana denk süt, 2 sığırdan 3
sığıra denk et alabiliyor. Geliştirdiğimiz teknolojilerle bir
hayvandan daha fazla verim alıyor, hem üreticiye hem üretime katkı
sağlıyoruz."

"DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARINA HAZIRLIKLIYIZ"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlık bünyesinde
biyojeknoloji alanında toplam 27 laboratuvarımız bulunduğunu
anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Laboratuvarlarımızda yapılan çalışmalar neticesinde bitki ıslah
sürecimiz

3'te 1 veya 4'te 1 oranında azalmıştır. Bu demek oluyor ki değişen
iklim koşullarına karşı kuraklığa toleranslı bitki geliştirmek için
bitki ıslah çalışmalarını daha kısa zamanda yapıyoruz. Böylece yeni
bitki çeşitlerini daha kısa zamanda üreticimizin istifadesine
sunuyoruz. Ankara Üniversitesi ile Akademik ve Ar-Ge İnovasyon
alanında iş birliği protokolü ile de bu alanda çalışmalarımızı
güçlendireceğimize inanıyorum. Aynı zamanda genetik alanında verilecek
eğitimler ile fikre özel projeler geliştirilerek daha verimli, düşük
maliyetli ve sürdürülebilir üretim odaklı bir süreç izlenmiş olacak.
Bu Merkez ile gıda, tarım, hayvancılık, orman ve su alanlarında
sınırlarımızı aşabileceğimizi, dolayısıyla yapılacak çalışmaların
geleceğimiz ve kaynoreksTurkey