Hafif alıcılı bir açılış bekliyoruz.

  • 04.07.2008 09:22
Türkiye İstatistik Kurumu bu yılın Haziran ayında TÜFE'nin %0.36 gerilediğini, ÜFE'nin %0.32 arttığını açıkladı. Beklentilerin altında gelen enflasyon verilerinin moral düzeyi düşük olan İMKB'ye destek vermesi beklenebilir. Dün Avrupa Merkez Bankasının 25 baz puan faiz artırımı sonrasında Başkan Trıchet'in açıklamalarında faizlerin gelecek dönemdeki hareketi konusunda önceden taahhüdümüz yok söylemi ile dolar euro karşısında değer kazandı. Euro dolar paritesi 1.5900 seviyesinden 1.5700 seviyelerine geriledi. Ancak petrol fiyatlarındaki yükseliş sürüyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişin nedenleri konusundaki tartışmalar da sürüyor. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, dünyada siyasetçiler artan enflasyon ve düşük büyüme ile mücadele ederken, yükselen petrol fiyatlarından değeri düşük olan doların sorumlu tutulamayacağını söyledi. Paulson Fiyatların artmasının nedeni arz ve talep dedi. Hatırlanacağı üzere dün OPEC Genel Sekreteri Petrol fiyatlarının spekülasyon tarafından yönlendirildiği yönünde bir açıklama yapmıştı. Petrol fiyatlarının seyri önemli, Türkiye Ekonomisinin yumuşak karnı olan cari açık riski petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte tehdit olmayı sürdürüyor. Petrol fiyatlarında her 10 dolarlık artış cari açığa 4 milyar dolarlık ekstra yük getiriyor.
Bugün ABD piyasaları tatil ve açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor. Dört işlem günü Bolinger Bandının alt kanalının dışında kapanış gerçekleştiren Endeks dünkü yükseliş ile bandın içine girdi. İMKB Endeksi bugünkü işlemlerde de tepki yükselişini sürdürmeye çalışacaktır.
Euro dolar paritesi 1.5724 Dolar Japon Yeni paritesi 106.85, petrol fiyatları 145.26 dolar ve Altın fiyatları 937.30 dolar seviyelerinde bulunuyor.
Bugün gösterge tahvil bileşik faizinin %22.3-%22.7, USD kurunun 1.23-1.25 aralığında hareket etmesini bekliyoruz.