Yatırım Fonlarının Vergilendirilmesi Hakkında

  • 30.07.2021 15:52

Değerli Müşterimiz,

Yatırım Fonlarının vergilendirilmesi hakkındaki yeni düzenlemeyle ilgili detayları bilgilerinize sunarız.

Sorularınız için 0 850 222 0 414 nolu Alternatif Dağıtım Kanallarımızı arayabilir ya da müşteri temsilciniz ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Geçici Madde 67 kapsamında hisse yoğun fonlar hariç tüm yatırım fonlarından elde edilen gelirlere

 

·Tam ve Dar Mükellef Gerçek Kişiler %10 oranında tevkifata tabi (GVK Geçicimd. 67-1).

·Tam ve Dar Mükellef Tüzel Kişiler; Anonim şirketler, eshamlı komandit şirketler, limited şirketler ve yatırım fonları ile bu şirket ve fonlara benzer nitelikteki yabancı kurumlar tarafından elde edilen gelirler %0, diğerleri %10 oranında stopaja tabi.

 

Yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları uyarınca 23.12.2020 tarihi ile 31.12.2021 tarihleri arasında iktisap edilen (sahip olunan) yatırım fonlarından (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında döviz ifadesi geçen yatırım fonları hariç) herhangi bir tarihte elde edilen gelirler için stopaj oranı %0 olarak uygulanacaktır.

 

İlan edilen kararlarda %0 oranında stopaj uygulanması için fonun iktisap tarihinin 23.12.2020 ile 31.12.2021 tarihleri arasında olması yeterli olmaktadır. Bu tarihler arasında iktisap edilen fonlardan hangi tarihte gelir elde edilirse edilsin (bu tarih aralığında alınan yatırım fonları hangi tarihte satılırsa satılsın) stopaj tahsilatı yapılmayacaktır. 22.12.2020 ve daha önce iktisap edilen fonlar için eski oran geçerli olacaktır.

 

Yukarıda konu edilen düzenlemeler kapsamında;

 

22 Aralık 2020 tarihi ve öncesinde alınan tüm fonlar eski vergilendirme oranlarına tabiidir.

23 Aralık 2020 – 30 Eylül 2021 tarihleri arasında alınan değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında döviz ifadesi geçen yatırım fonları hariç tüm fonlar satım zamanı ne zaman olursa olsun ikincil bir düzenleme yapılana kadar yeni vergi oranlarına(% 0) tabii olacaktır.

 

Hisse senedi yoğun fonlarda %0 olan stopaj oranı uygulaması ile porföyünün en az %51'i BİST'de işlem gören pay senetlerinden oluşan fonların 1 yıl süreyle elde tutulması durumunda %0 stopaj uygulaması devam etmektedir.

 

Bu bağlamda Şirketimiz tarafından satış, pazarlama ve dağıtımı yapılan iştirakimiz OYAK Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından kurulmuş olan ve yönetilen aşağıdaki fonlardan 23.12.2020 – 31.12.2021 tarih aralığında iktisap edilenler için stopaj oranı 0 olarak uygulanacak, bu süre zarfında iktisap edilen aşağıdaki fon katılma paylarının satışından elde edilen gelirlerden stopaj tahsilatı yapılmayacaktır.

 

OYL

OYAK Portföy Birinci Para Piyasası Fonu

OKT

OYAK Portföy Birinci Borçlanma Araçları Fonu

OTF

OYAK Portföy Kısa Vadeli Kira Sertifikası Katılım Fonu

OKP

OYAK Portföy Birinci Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonu

OGF

OYAK Portföy OYAK Üyeleri İle Çalışanlarına Yönelik Borçlanma Araçları Özel Fonu

OGD

OYAK Portföy Altın Katılım Fonu

OFS

OYAK Portföy Fon Sepeti Fonu

 

Yatırım fonlarımızla ilgili bilgi için tıklayın.

Cumhurbaşkanı Kararı hakkında bilgi almak için tıklayın.

 

Bilgi ve değerlendirmenize sunarız.

 

Saygılarımızla,

OYAK Yatırım Menkul Değerler A.Ş.