Şubat'ta Cari Açık USD3.2 milyar.

  • 10.04.2015 14:27
TCMB verilerine göre, Cari açık Şubat ayında USD3.2 milyar beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşti. 12 aylık birikimli C/A da bu durumda USD43 milyar düzeyinde kaldı. Yılın ilk iki ayında ise cari açık USD5.2 milyar oldu.
Sermaye hareketleri tarafında, Şubat'ta toplam USD2.2 milyar çıkış gözlenmiştir. Burada hisse senetlerinden USD500 milyon çıkışın yanı sıra, bankalar ve şirketler kesimi de net dış borç ödeyicisi konumundadır. Doğrudan yatırımlar ise ilk iki ayda 2014 aynı dönemine göre aynı düzeyde seyretmiştir.
Bu durumda, Cari Açık ve sermaye çıkışı "Net Hata Noksan" hesabında görülen USD4.3 milyar rekor giriş ve TCMB rezervinden USD1 milyar kullanımla karşılanmıştır.
Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisinin sürmesiyle, cari açığın 2015'de Mart sonrasında düşüşünü sürdürmesi beklenmektedir. 2014'de GSYH'nin %6.7'si civarında olan açık, bu yıl %4.7 düzeyine gerileyebilecektir. Ancak, ihracat tarafında da komşu ülkelerdeki sorunların ve Euro'daki düşüşün olumsuz etkileri görülmektedir. Ayrıca, Şubat rakamlarında da görüldüğü üzere 2015 yılında kurlarda asıl belirleyici sermaye hareketleri olacaktır. "Net Hata Noksan" kalemindeki girişin kalıcılığı ise belirsizdir.
OYAK Yatırım Araştırma