ANALİZ-Günlük Bülten(NCM Investment) [FNC-NEWS]

  • 25.04.2024 09:01


Ekonomi Takvimi Günlük Veri Takvimi PİYASALARDA SON DURUM GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER Piyasalarda genel görünüm   ABD'de tik-tok yasağı ve artan yapay zeka maliyetleri piyasaları olumsuz etkiliyor:   - Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın geliri, bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 36,5 milyar dolara ulaştı. Şirketin kârı da geçen yılın aynı dönemine göre ikiye katlayarak 12,4 milyar dolar oldu. Ancak piyasalar gelir performansına nazaran artan yapay zeka maliyetlerine daha çok odaklanarak negatif fiyatlama tarafında gelişmelere odaklandı. Yapay zeka maliyetlerinin beklenenin beş katı fazla olması teknoloji tarafında bir kez daha huzuru kaçırdı diyebiliriz. .Bu etki ile piyasa kapanışı sonrası vadeli tarafta sert satışların ön plana çıktığı görüldü.  - Tabi kafaları karıştıran bir diğer gelişmenin de Başkan Biden'ın tik-tok yasağıan dair sıcak mesajlar vermesi oldu. Bu yönlü gelişmelerin reklam gelirlerine olası negatif etkileri yine teknoloji tarafında olumsuz yansımalara neden olabiliyor.   - Bir diğer taraftan dün gerçekleşen 70 milyar dolarlık rekor değerdeki beş yıllık ABD Hazine bonosu ihalesi, tahvil getirilerinin yükselmesine yardımcı olarak hisse senetleri üzerinde baskı yarattı. - Japonya yeni, merkez bankası toplantısının başlamasıyla 34 yılın en düşük seviyesini test etti. Japon merkez bankasının olası müdahale senaryosu piyasalar tarafından dikkatle izlenecektir.  - Bugün devam eden bilanço performansları ve diğer piyasa etkenlerine paralel piyasalar yön arayışını sürdürecektir. Özellikle ONS altın ve gümüşteki sert geri çekilmeler dikkat çekici. ABD 10 yıllıklarında son dönemin en yüksek seviyelerinde fiyatlanmaya devam ediyor.     İçeride gündem PPK     - Bugün içeride para politikası kurulu kararları öncelikli olarak takip edilecek. TCMB'nin faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, verilecek mesajlar ise dikkatle izlenecektir. - Yabancı uzmanlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini sabit bırakacağını tahmin ederken, bankanın politikaları ve cari işlemlerde öngörülen iyileşmeyle liranın ileri ki aylarda cazibesinin artabileceği öngörüsünde bulundu.    GÜNDEM - TCMB faiz kararı                                                                                                                                                                                                                                                                                               BIST100 GÜNLÜK GRAFİK NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU
BIST100  Dün endeks beklentimize paralel alıcılı bir seyir izlerken, beklenenden daha düşük volatilite ile dar bant fiyatlamaları ile yön arayışını sürdürdü. Piyasa alıcılı eğilimini 9800 seviyelerine kadar sürdüremezken gün boyu 100 puanlık bir aralıkta sıkışık bir seyir izledi.  Endeks gün sonu 0.8% puanlık yükselişle 9722 puandan günü tamamladı. Endeksi yukarı yönde bankacılık, havacılık ve holding hisseleri desteklerken sınai tarafında ise satışlar dikkat çekiciydi. Endeksin bugünde güne mevcut kademelerine yakın dengeli bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Bugün özellikle PPK sonrası piyasada ki volatilite artarken, olası bir faiz değiştirme kararının etkileri piyasa üzerinde daha sert fiyatlamalara neden olabilecektir. Olası ekstra sıkılaşma hamleleri endekste satış baskısını tekrar ön plana çıkartırken, aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa yukarı yönlü potansiyelini koruyarak günü tamamlayacaktır.   
Dirençler   9.850 - 10.000 - 10.150 - 10.500
Destekler 9.600 - 9.450 - 9.250 - 9.000 
YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ *(TTKOM)-Türk Telekom Citibank ile arasında 120.600.300 USD tutarında uzun vadeli bir kredi anlaşması imzalamıştır. *(MGROS)-Migros: 2023 için 27 Mayıs?ta pay başına 6,21 TL nakit kâr payı ödenmesi yapacak.  *(BRISA)-Brisa Bridgestone Sabancı Lastik A.Ş: Temettü Kararını Açıkladı. Pay Başına 3,98 TL Net Ödeme. *(KCHOL)- Koç Holding A.Ş: Temettü kararını açıkladı. Pay başına 8 TL net ödeme. *(TUPRS)- TÜPRAŞ: 256 milyon ABD doları bedelindeki 'İzmit ve İzmir Rafinerisi Propilen Splitter Projesi' ile 'İzmir Rafinerisi Propan Propilen Depolama ve Satış Sistemi Tesisi Projesi' yatırımlarının yapılmasına karar verilmiştir.     BIST30 YAKIN VADE DOLAR/TL YAKIN VADE NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM
BIST30 YAKIN VADE  Nisan vade kontrat dün hafif alıcılı bir eğilimde açılış yaparken piyasa yakın direnç kademelerinde hız kesti ve dar bant aralığında ki fiyatlamalar ile günlük seyrini sürdürdü. Piyasa her ne kadar toparlanma eğiliminde olsa da bugün açıklanacak PPK toplantısı öncesi daha stabil bir fiyatlama ekseninde yön arayışında olduğunu söyleyebiliriz.  Piyasanın bugün de dengeli bir başlangıç ile yakın destek direnç kademeleri arasında yön arayışını sürdüreceğini düşünüyoruz. PPK kararları sonrası ise gelişmelere paralel piyasa yön tayin edecektir.    
DİRENÇLER  10.650 - 10.750 - 10.850 - 11.000
DESTEKLER 10.260 -  10.000 - 9.750 - 9.500
DOLAR/TL YAKIN VADE  Nisan vade kontrat güne düşüşle başlarken, gün boyu da satıcılı eğilimini bugün gelecek PPK sonuçlarına dair beklentilere paralel devam ettirdi. Kurda ki satıcılı eğilimin bugün PPK öncesi etkisini devam ettirmesini bekliyoruz. Piyasa öncelikle yakın desteklerini test ederken, sonrasında ise gelecek sonuçların etkisinde yön tayin edecektir. Aşağıda özellikle 32.20 - 32.00 kademeleri dikkatle izlenmeli ve bu seviyelerin kırılma ihtimalinde piyasa yönünde kalınmaya dikkat edilmelidir.   
DİRENÇLER  33.00 - 33,25 - 33,50 - 33.75 
DESTEKLER  32.50 - 32,20 - 32,00 - 31.75
YURT DIŞI PİYASALAR S&P 500 NASDAQ NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU
S&P 500   ABD borsalarında güçlü bilanço etkisi ile toparlanma dün de devam ederken piyasalar belli kademelerde hız keserek günü tamamladı. Piyasa kapanışı sonrası gelen Meta Bilançosu beklenti üzeri kar performansı ortaya koysa da yapay zeka yatırımlarında beklenti üzeri maliyet artışı görülmesi ve ABD'de tartışılan tik-tok yasağına dair endişelerin ön plana çıkması ile hisse senedi piyasası tekrar yönünü aşağı çevirmiş görünüyor. teknoloji tarafında ki gelişmeler bugün genelde satıcılı eğilimi artıracak ve S&P500 de gelişmelere paralel bir kez daha alt kademelerde tutunmaya çalışacaktır. Özellikle 5000 kademelerinde tutunması muhtemel görünen endeksin bu seviye üzerinde gelişmelere endeksli fiyatlamalarını sürdürmesini ve yine kapanışını 5000 üzerinde gerçekleştirmesini bekliyoruz.  5000 kademesinin olası kırılma senaryosunda ise temkinli davranılmalı ve piyasa yönünde kalınmalıdır.     
DİRENÇ  5140 - 5.185 - 5250 - 5300
DESTEK   5050 - 5000 - 4850 - 4500 
NASDAQ   Dün güne alıcılı seyirde başlayan teknoloji hisselerinde özellikle pozitif gelen bilanço performanslarının etkisi ile piyasa alıcılı seyrini tüm gün boyunca devam ettirdi. Ancak piyasa kapanışı sonrası gelen Meta bilançosu beklenti üzeri çeyreklik kar açıklamış olsa da yapay zeka yatırımlarının neredeyse 5 kat daha fazla maliyete neden olacağının anlaşılması ile tekrar piyasalarda satıcılı seyrin ön plana çıktığı görüldü. Uzak doğu açılışı ile vadeli tarafta sert satışlar ön plana çıkarken bir kez daha teknoloji hisselerinde kritik seviyelere doğru geri çekilme dikkat çekiyor. Gelişmelere odaklı bugün satışların bir miktara daha etkili olması beklenebilir. Özellikle yakın destek kademelerinin tutunması ve pozitif bilanço performans etkisi ile piyasa tekrar toparlayarak kısmen yukarıda bir kapanış gerçekleştirebilecektir. Olası ters senaryoda ise özellikle 17.000 ve 16.500 kademeleri dikkatli izlenmelidir.                     
DİRENÇ  17.800  - 18.000 - 18.250 - 18.500 
DESTEK   17.200 - 17..000 - 16.750 - 16.500 
ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ
?(MSFT) Microsoft: Perşembe günü rapor verecek. Analistler 60,77 milyar dolar gelir (yıllık +%14,97) ve 2,82 dolar hisse başına kazanç (yıllık +%15,10) tahmin ediyor.
?(META)Meta Platforms: Çarşamba günü rapor verecek. Analistler 36,08 milyar dolar gelir (bir önceki yıla göre +%25,96) ve 4,28 dolar hisse başına kazanç (bir önceki yıla göre +%94,55) tahmin ediyor.
? (LULU)-Lulılemon: Hızlı genişlemenin ortasında operasyonlarını daha büyük bir tesise kaydırırken, 128 işi etkileyecek şekilde Washington dağıtım merkezini kapatmayı planlıyor.
? (TSLA)-Tesla: Üç aylık düşüşünün ardından bazı modellerinin fiyatlarını düşürdü ve Tesla hisseleri piyasa öncesi %3 düşüş gösterdi.
? (BMY)- Bristol Myers Squibb: Kanser tedavilerinde belirli hücrelerin üretimi için Cellares ile 380 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.
? (VZ)-Verizon Communications: 1. çeyrekte beklenenden daha az kablosuz abone kaybı bildirdi. Şirket 2018'den bu yana en iyi 1. çeyrek performansını yaşadı.
NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU
EURUS  Dolardaki güçlenmenin 106 seviyesi üzerinde hız kesmesi ve ekonomik veri akışlarının etkisi ile dolarda ki tekrar zayıflamanın ön plana çıkması paritede 1.060 seviyelerinde oluşan destek hareketinin etkisinin daha da artmasına neden oldu. Parite 1.070 üzerine toparlanırken mevcut teknik görünümünü de tekrar güçlendirmeye çalışıyor. Piyasanın bugün kısmen dengeli ve yatay seyirde gelişmelere odaklanacağını ve genel olarak 1.070 seviyesine yakın çift yönlü fiyatlamalar ile günü geçireceğini düşünüyoruz. Bu etki ile piyasa özellikle doların genel görünümüne paralel mevcut potansiyelini de korumaya çalışacaktır. Günlük kapanış yine 1.070 seviyesine yakın gerçekleşirken, olası dolar lehine gelişmelerin etkisinin arttığı senaryoda bir kez daha 1.060 desteği beklenmelidir. Yukarı yönlü ataklarda ise 1.080 seviyesine kadar dirençler teste dilmeye devam edecektir.       
Dirençler  1.072 - 1.074 - 1.077 - 1.080
Destekler   1.066 - 1.062 - 1.060 - 1,058 
ALTIN ONS GÜMÜŞ ONS Artan jeopolitik riskler değerli metalleri destekliyor
ONS ALTIN  2300 ons seviyesinden tepki vermeye çalışan altında genel görünümde yeterli destek oluşmazken güçlü dolar etkisi ile geri dönüşlerin daha baskın olduğunu görüyoruz. Bugünde altında ki düşüş eğiliminin ön planda olması muhtemel görünüyor. Piyasa özellikle 2300 seviyesinde baskılanırken olası sarkmalara rağmen bu kademeye yakın dengelenmeye de çalışacaktır. Ancak artan baskı ile bu seviyenin kırılma ihtimalinin olabileceğini düşünüyoruz. Bu yönlü gelişmelerde piyasa yönünde kalınmalı ve 2275 - 2250 kademeleri öncelikle beklenmelidir.. Toparlanmalarda ise piyasa kısıtlı kalmaya devam edecek ve genel olarak 2300 seviyesi tutunabilecek mi daha çok ona odaklanmaya devam edeceğiz.       
Dirençler  2330 - 2350 - 2400 - 2430 
Destekler   2300 - 2286 - 2250 - 2230 
GÜMÜŞ  Dün gelen tepkilerin yeterli olmaması ile beraber artan dolar baskısı karşısında tekrar yönünü aşağıya çeviren gümüşün bir kez daha 27 ons seviyesinde baskılanmaya başladığını görüyoruz. Bu etki ile piyasa bugün bu seviyeden aşağı doğru sarkmalarla düşüşünü genişletebilecektir. Özellikle bu yönlü gelişmelerde 26.50 - 26.00 kademelerine doğru düşüşün devam etmesi beklenmelidir.   
Dirençler   27.30 - 27..50 - 27.80 - 28.00 
Destekler  27.00 -  26.70 - 26..50 - 26.00

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.