BHP, Anglo American'ı devralmayı önerdi- FT [FNC-NEWS]

  • 25.04.2024 07:18


Financial Times'ın haberine göre BHP, madencilik mega anlaşmasında Anglo American'ı devralmayı öneriyor. Bakır talebi artarken birleşme sektörün en büyük iki şirketini bir araya getirecek.
BHP, iki küresel madencilik şirketini bir araya getirecek ve sektörün son yıllardaki en büyük işlemlerinden biri olacak bir hisse senedi anlaşmasıyla Anglo American'ı devralmayı teklif etti.
Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre, 229 milyar A$ (149 milyar ABD$) piyasa değeriyle dünyanın en büyük madencilik şirketi olan BHP, bakır madenleri portföyünü genişletmek için Anglo'yu devralmak istiyor.
107 yıllık şirketin bu yaklaşımı, fosil yakıtlardan küresel ölçekte uzaklaşılması nedeniyle bakıra olan talebin artmasının beklendiği bir döneme denk geliyor. Metal, yenilenebilir enerji projelerinde ve elektrikli araçlarda yoğun olarak kullanılıyor.
Anglo, Peru ve Şili'de sektörün en gözde bakır madenlerinden bazılarına sahip ancak şirketin CEO'su Duncan Wanblad, şirketin üretim tahminlerini büyük ölçüde düşürdüğünü açıkladığı Aralık ayından bu yana yoğun baskı altında.
De Beers elmas bölümü ve platin metalleri birimi düşük fiyatlardan etkilendi. Anglo'nun İngiltere'de işlem gören hisseleri geçen yılın başından bu yana üçte bir oranında değer kaybederek piyasa değerini 29 milyar sterline düşürdü.
Anglo, BHP'den "talep edilmemiş, bağlayıcı olmayan ve oldukça koşullu" bir hisse anlaşması teklifi aldığını ve yönetim kurulunun bunu incelediğini doğruladı. Şirket, "herhangi bir teklifin yapılacağına veya böyle bir teklifin yapılabileceği şartlara ilişkin bir kesinlik olmadığını" söyledi.
BHP yorum yapmayı reddetti.
Anglo, BHP'nin anlaşmanın iki Anglo biriminin - Amplats olarak bilinen platin bölümü Anglo American Platinum ve Kumba Iron Ore - bölünmesini gerektirmesini önerdiğini söyledi. Her ikisi de Güney Afrika'da işlem görüyor.

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter