GÜNE BAKIŞ-Kısa vadeli dış borç, konut fiyatları, Euro Bölgesi TÜFE ve NAHB takip edilecek [FNC-NEWS]

  • 18.03.2024 07:22


Haftanın ilk günü yurt içinde kısa vadeli dış borç ve konut fiyatları takip edilecek.
Yurt dışında Euro Bölgesi tüketici fiyatları ve ABD NAHB konut endeksi öne çıkıyor.
-Öne Çıkan Başlıklar-
Fitch Ratings, 17 Türk bankasının Uzun Vadeli (LT) Yabancı Para (YP) cinsinden kredi notunu 'B' seviyesine, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.'nin (TKYB) kredi notunu ise 'B+' seviyesine yükseltti. Fitch ayrıca 16 bankanın uzun vadeli Yerel Para Birimi (LC) IDR'lerini 'B+'ya yükseltti. 25 bankanın LTFC IDR'lerinin ve 23 bankanın LTLC IDR'lerinin görünümleri Pozitif. Beş bankanın VR ve üç bankanın LTLC IDR notları ise Pozitif izlemeye alındı.
ECB Yönetim Konseyi üyesi ve İspanya MB Başkanı Pablo Hernandez de Cos, Avrupa Merkez Bankası'nın Euro bölgesi enflasyonundaki düşüşün ardından Haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini söyledi.
Çin'in sanayi üretimi Ocak-Şubat döneminde yıllık bazda %7,0 arttı. Aralık ayında %6,8 olan sanayi üretimi büyüme hızının Ocak-Şubat döneminde yüzde 5,0'a yavaşlaması bekleniyordu.
Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 Endeksi, BOJ'un yarın açıklayacağı para politikası kararları öncesinde yükseldi.
Goldman Sachs, güçlü ücret artışlarının ardından Japonya Merkez Bankası'nın Salı günkü toplantıda 2007'den bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmasını beklediğini bildirdi.
Reuters'in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre Reddit'in halka arzına dört ila beş kat fazla talep geldi.
-Şirket Haberleri-
Anadolu Isuzu'nun 2023 yılında net satışları geçen seneye kıyasla %30 artışla 15 milyar 175 milyon TL olarak gerçekleşti.
Çelik Halat Genel Müdürlüğüne Ruşen Cem Köseoğlu vekaleten atandı.
Karel, doğrudan bağlı ortaklığı Telesis Telekomünikasyon ile tüm aktif ve pasifinin bir bütün halinde Şirket tarafından "devir alınması" suretiyle, birleşilmesine karar verdi.
Koç Holding, 2023 yılında konsolide bazda toplam 54,5 milyar ABD doları (USD) gelir elde ederken, 3,7 milyar ABD doları (USD) kombine yatırım gerçekleştirdi. Böylece şirketin son 5 yıldaki kombine yatırımları 11,2 milyar USD?ye ulaştı.
Orge Enerji, Elektrikli Araç Şarj Üniteleri üretimine yönelik yatırımına ilişkin Yatırım Teşvik Belgesi aldı.
Akenerji, 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. 23.7 milyar TL ciro ve 2.8 milyar TL FAVÖK oluşturan şirket, vadesinden önce 35 milyon dolarlık kredi geri ödemesi yaparak yılı 5 milyar TL net kârla tamamladı.
Söktaş, Efeler Çiftliği'nin kalan yüzde 16 payını İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş. Tarım Hayvancılık ve Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'ndan satın alarak tamamına sahip oldu.
Tarkim, Turgutlu'da yeni fabrika yatırımı kapsamında Bayındırlar Yapı A.Ş. -Makfen Yapı İnşaat İş Ortaklığı ile sözleşme imzalanmasına karar verdi.
Ekos Teknoloji, UEDAŞ'ın düzenlediği iki ihalenin iptal edildiğini bildirdi.
-Yurt İçi Gündem-
Bloomberg HT tarafından hazırlanan tüketici güven, beklenti ve eğilim endekslerinin Mart ayı öncü rakamları yayımlanacak (09.55).
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Ocak ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıklayacak (10.00).
TCMB'den gelecek bir başka veri de konut fiyatlarının Ocak ayı rakamları olacak (14.30).
Migros'un 2023 yılı finansal sonuçları açıklanacak.
-Yurt Dışı Gündem-
İspanya'nın 2024 yılının ilk ayına ilişkin dış ticaret rakamları yayımlanacak (12.00).
Euro Bölgesi'nden iki veri takip edilecek Ocak ayı için dış ticaret rakamları ve Şubat ayı için nihai tüketici fiyatları açıklanacak (13.00).
Avrupa Merkez Bankası(ECB) yetkilisi Claudia Buch, Handelsblatt tarafından Frankfurt'ta düzenlenen Bankenaufsicht 2024'te konuşacak (13.15).
Brezilya'nın Mart ayının ilk günü için IGP-10 enflasyon endeksi yayımlanacak (14.00).
Uluslararası Para Fonu(IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Gana'da gazetecilere kredi programı hakkında bilgi verecek (14.30).
Avrupa Birliği(AB) Dışişleri Konseyi toplanacak.
Kanada'dan Şubat ayının üretici ve hammadde fiyatları verileri gelecek (15.30).
ABD'nin bölgesel endekslerinden New York Fed hizmet sektörü aktivite endeksi açıklanacak (15.30).
ABD'den takip edilecek bir başka veri konut piyasasını ilgilendiren NAHB endeksi olacak (17.00).
Kanada Hazinesi'nin 2 yıl vadeli çıktığı tahvil ihalesinin sonuçları duyurulacak (20.00).
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Koreli yetkililerle görüşmek ve üçüncü Demokrasi Zirvesine katılmak üzere Güney Kore'ye gidecek.

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter