ANALİZ-ABD'de Enflasyon(Yatirimim.com) [FNC-NEWS]

  • 01.07.2022 14:03


ABD?de dün açıklanan kişisel tüketim harcamaları endeksi enflasyonun yükselmeye devam ettiğini gösteriyor
Dün açıklanan veriler enlfasyonun yükselmeye devam ettiğini gösteriyor. Federal Rezerv kişisel tüketim harcalamarı fiyat endeksini enflasyonun en doğru göstergesi olarak kabul ediyor. Açıklanan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Mayıs ayında %6,3 seviyesinde gerçekleşirken enflasyon baskısının devam ettiğini gerçeğini göstermiş oldu.
Mayıs ayında gerçekleşen kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi %0,6 oranında yükselmiş oldu. Endeks Nisan ayıdan %0,2 oranında yükselmişti. Çekirdek PCE endeksine bakıldığında bu endeskin Kasım 2021?den bu yana en düşük seviyedeki artışı gerçekleştirdiği görülüyor. Nisan ayında açıklanan çekirdek PCE fiyat endeksi %4,9 seviyesinde oluşurken Mayıs ayında bu çekirdek fiyat endeksi yıl bazında %4,7 seviyesinde gerçekleşmiş oldu.
PCE ekonomik verisinin açıklanması ardından ons altının ilk tepkisi yükselme yönünde oldu. Ons altın önce 1825 $ seviyesine kadar yükseldi. Açıklanan enflasyon raporuna gelen ilk tepkinin piyasada bir boğa piyasası oluşmuş gibi bir duygu yaratmış olması Federal Rezerv?in bu ay gerçekleştireceği FOMC toplantısında faiz oranı artışını azaltılabileceği yönünde bir algı yaratılmış olmasından kaynaklandı. Fakat bu iyimser hava kısa ömürlü oldu. Enflasyon verisinin açıklanması ardındam tam iki saat sonra ons altın fiyatı düşmeye başladı. Bunun temel sebebi de Federal Rezerv?in agresif para politikası duruşuna devam edileceği görüşünün piyasalarda yeniden hakim olması oldu.
Ons altın fiyatının düşmesiyle birlikte ons altın günü, haftayı, ayı ve bu çeyreği en düşük seviyelerinde kapatmış oldu. PCE fiyat endeski Federal Rezerv?in bu ayki FOMC toplantısında yapacağı faiz artırımı kararını etkileyecek en önemli ekonomik veri olma özelliğini taşıyor.

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
http://www.foreks.com
http://www.metalsmarket.net
https://www.montelnews.com/tr
http://twitter.com/ForeksTurkey
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.