BASIN BÜLTENİ-Gıda israfını önleyecek kritik buluşma gerçekleşti

  • 06.12.2019 13:15

Gıda Kurtarma Derneği'nin “Gıdanı Kurtar” projesi kapsamında
düzenlediği, gıda israfının tüm yönleriyle ele alındığı ve tüm
sektörlerin bir araya geldiği Gıdanı Kurtar İstanbul Çalıştayı, 4
Aralık'ta gerçekleşti. Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve
Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan çalıştaya protokol
sunuşlarıyla katıldı. Birleşmiş Milletler 2030 Amaçları çerçevesinde
dünya çapında desteklenmek üzere seçilen ve iş ortaklarının atık
kaynaklı karbon salınımını minimum yüzde 50 azaltmak için teknolojik
çözümler üreten sosyal girişim Fazla Gıda da çalıştayda yer aldı.
Türkiye'de gıda israfını azaltmaya yönelik savunuculuk,
farkındalık ve kapasite geliştirme çalışmaları yapan Gıda Kurtarma
Derneği (GKTD), T.C. Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından AB
desteği ile yürütülen Sivil Toplum Destek Programının İkinci Dönemi
kapsamında “Türkiye'de Gıda Atığını Önleme ve Azaltımı İçin GKTD
Kapasite Artırımı” adlı projeyi yürütüyor. “Gıdanı Kurtar” sloganıyla
yola çıkılan proje, gıda israfının önlenmesine katkı sağlayacak tüm
sektörleri bir araya getiriyor. 4 Aralık'ta İstanbul'da
gerçekleştirilen, kamu, özel ve sivil toplum sektöründen üst düzey
katılımın gerçekleştiği çalıştayda, Türkiye'nin halihazırda var olan
gıda israfı sorunu tüm yönleriyle ele alındı.
Gıdanı Kurtar Projesi'yle gıda ve gıda bankacılığı alanında
faaliyet gösteren STK'larda kapasite oluşturmak, iletişim ve
savunuculuk becerilerini artırmak, katılımcı karar alma süreçlerinde
merkezi hükümet ve diğer ilgili kamu kurumlarıyla daha iyi ortaklıklar
kurmalarını sağlamak, gıda sektörünün ve hizmet sektörünün gıda
atıklarını azaltma ve önlemeye dayalı ihtiyaçlarını tanımlamak ve gıda
kaynaklı ekonomik kayıplarını minimize etmelerine katkı sağlamak
amaçlanıyor.
Projede, gıda kaybını ve israfını azaltmaya yönelik bir
“savunuculuk stratejisi” ve “Savunuculuk Rehberi”nin geliştirilmesi,
gıda bağışına ilişkin yönetmeliklerde “boşluk analizi” yapılarak,
“mevzuat değerlendirme önerileri”nin oluşturulması, HORECA'larda
“endüstriyel simbiyosis olanakları”nın irdelenmesi ve döngüsel ekonomi
çıktılarının oluşturulması ile kilit paydaşları bir araya getiren bir
network ağının kurulması çalışmaları yürütülüyor.

İyi örnekler konuşuldu

Gıda Kurtarma Derneği'nin düzenlediği İstanbul çalıştayı, açılış
ve protokol sunuşlarını takiben gıda israfının önlenmesinde iyi örnek
uygulamaları olan özel sektör kuruluşlarının sunumlarıyla devam etti.
Çalıştayın açılış konuşmaları, AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve
Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Ticaret Bakanlığı
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı
Dr. Yakup Güzel, Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat
İnci ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Genel
Sekreteri İlknur Menlik tarafından gerçekleştirildi.
Açılış konuşmalarının ardından özel sektörün iyi uygulama
örnekleri kürsüde yer aldı. BM 2030 Hedefleri çerçevesinde dünya
çapında desteklenmek üzere seçilen ve iş ortaklarının atık kaynaklı
karbon salınımını minimum yüzde 50 azaltmak için teknolojik çözümler
üreten sosyal girişim Fazla Gıda, perakende sektörünün devi Migros ve
global markasıyla 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Nestle
Türkiye iyi örnek uygulamaları sunumlarıyla gıda israfının
önlenebileceğine umut ışığı oldular.

“Gıda İsrafının Önlenmesinde Bağış-Gıda Bankacılığı”

Çalıştay programı, gıda israfının azaltılması ve önlenmesine ışık
tutan panel etkinlikleriyle devam etti. “Gıda İsrafının Önlenmesinde
Bağış-Gıda Bankacılığı” başlığındaki panel, GKTD moderasyonunda,
Türkiye'de gıda bankacılığının iyi örnekleri arasında yer alan Sosyal
Market Vakfı, Hatay Yardımlaşma Derneği (HAYAD), Sivas Hayat Ağacı
Derneği, Elele Yaşam Derneği ile gıda güvenliği alanında faaliyet
gösteren Gıda Güvenliği Derneği ve Türkiye'de kurtarılabilen gıdaların
kurtartılması operasyonunda öncü kuruluş olan Fazla Gıda
yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti.
“Tedarik Zinciri Kaynaklı İsrafın Önlenmesi” başlığındaki panel
ise Fazla Gıda moderasyonuyla, Türkiye'de bağış ve tedarik zinciri
konularında örnek uygulamalara sahip, A101 Yeni Mağazacılık, Metro
Türkiye, Golf Dondurma ve Türkiye'nin önde gelen lojistik
kurumlarından olan Netlog Lojistik Grubu yöneticilerinin
katılımlarıyla gerçekleşti.
Gıda israfının önlenmesinde ulusal savunuculuk misyonunu da
üstlenen Gıda Kurtarma Derneği'nin düzenlediği İstanbul çalıştayında,
Gıdanı Kurtar projesiyle oluşturulan Savunuculuk Rehberi, tüm
paydaşların katkı ve görüşlerine sunulduğu etkinliklerle devam etti.
Gıda Kurtarma Derneği'nin EWA Kurumsal Danışmanlık ile geliştirdiği
yayın, paydaş görüşlerinin katkılarını takiben nihai hale getirilecek
ve gıda israfının önlenmesinde ilk ve de tek ulusal savunuculuk yayını
olarak kuruluşlara rehberlik edecek.
Ayrıca, Reckitt Benckiser tarafından Türkiye'de başlatılarak
etkisi globale büyüyen “Yarının Suyu” Kampanyası, iyi kampanya örneği
olarak savunuculuğa ilham veren etkisiyle tüm çalıştay
katılımcılarıyla buluştu.
Gıda israfının tüm yönleriyle ele alındığı ve bütün sektörlerin
temsiliyle gerçekleşen Gıdanı Koru İstanbul Çalıştayı, israfın
önlenmesinde ulusal savunuculuk eyleminin gerçekleşmesine öncülük
edebilecek içerik ve katılımlı bir buluşma olarak gerçekleşti.

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
http://www.foreks.com
http://twitter.com/ForeksTurkey