GARAN İlk Çeyrek Karı

  • 27.04.2017 08:34

GARAN yılın ilk çeyreğinde 1.53 milyar TL net kar açıklarken bu rakam piyasa beklentisi olan 1.44 milyar TL’nin hafif üzerinde gelmiş oldu. Faaliyet gelirlerindeki artış ve iştirak katkısının artması rakamlara olumlu yansıdı. Banka’nın ortalama özsermaye getirisi ise ilk çeyrekte 372 baz puan iyileşme ile %17 seviyesine ulaştı.

Faiz gelirleri ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %5 artış gösterirken net faiz gelirleri %7’lik artış gösterdi. Banka’nın kredilerinde çeyreksel olarak %5’lik artış görünürken bu büyük oranda TL kredilerden kaynaklandı. Kredi garanti fonu kredilerinin ilk çeyrekte 6 milyar TL seviyesine ulaşması bu artışı destekleyen en önemli unsur oldu. Garanti’nin net faiz marjı ise bir önceki çeyreğe göre 10 baz puan gerilerken bunda özellikle swap maliyetlerinin etkisi olduğu görülüyor. Bu etki dışarıda bırakıldığında ise net faiz marjının 13 baz puanlı bir iyileşme gösterdiği anlaşılıyor. Net faiz ve ücret gelirleri ise çeyreksel bazda %8 artış göstererek net kara katkıda bulundu. İştirak gelirlerinin ise bu çeyrek 200 milyon TL seviyesine yükselerek yılık bazda %42 artışa imza attığı görülüyor.

Banka’nın takipteki krediler oranı ilk çeyrekte hafif gerileyerek %2.7 oldu. Özellikle takibe düşen yeni kredilerdeki geirleme ve ödemede yaşanan iyileşme bu oranı aşağıya çekmiş oldu. Diğer taraftan Banka’nın sermaye yeterlilik oranı ise %16.2 seviyesinden %15.9 seviyesine gerilerken bunda özellikle temettü ödemesinin ve kur etkisinin olduğu söylenebilir.

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.