Enflasyon Ocak'ta çift haneye yaklaştı.

  • 03.02.2016 12:41

Enflasyon Ocak'ta çift haneye yaklaştı. TÜİK verilerine göre TÜFE Ocak ayında %1.82 artışla, %1.7 düzeyindeki beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Böylece, yıllık enflasyon 2015 sonunda %8.8'den Ocak'ta %9.6'ya yükseldi. ÜFE ise Ocak'ta %0.55 artarken yıllık artış %5.94'e yükseldi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" yıllık bazda Aralık'ta %9.3'den Ocak'ta %9.4'e, "I" ise %9.5'ten %9.6'ya yükseldi. Kur artışının gecikmeli etkilerinin sürdüğü görülmektedir.

TÜFE alt kalemleri açısından, aylık bazda en yüksek artış %9.6 ile Ocak'ta vergi artışına gidilen "alkollü içecekler ve tütün" grubu oldu. Aylık bazda en yüksek ikinci artış %4.3 ile gıda kaleminde gerçekleşti. Gıdadaki yıllık artış böylece %11.7'ye yükseldi. "Lokanta ve oteller" kaleminde de yıllık artış %13-14 bandında seyretmektedir. Rusya etkisinin gıda fiyatlarında herhangi bir düşürücü etki yaratmadığı gözlenmektedir.

Merkez Bankası, 26 Ocak'ta açıklanan çeyreksel enflasyon raporunda 2016 enflasyon tahmininin 1 puan yükselterek %7.5'e çekildiğini açıklamıştı. TCMB Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun Ocak'ta yükseleceğini, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yıllık enflasyonda düşürücü baz etkisi gözleneceğine de dikkat çekerek enflasyonun ilk çeyrekte çift haneye çıkmaması için gayret göstereceklerini söylemişti.

Çekirdek enflasyon göstergeleri, TCMB'nin %7.5'a revize edilen TÜFE tahmininden uzaklaşmaya devam etmektedir. Bu arada, para politikasında "sadeleşme" planı da rafa kalkmıştır. TCMB, Ocak ayında ağırlıklı fonlama maliyetini hafifçe yükselterek %9 düzeyine çekse de, düzey yıllık TÜFE'nin altında seyretmektedir. TCMB Başkanı'nın görev süresi Nisan'da sona erecektir. Yılsonu TÜFE beklentimiz %8'den %9 düzeyine revize edilmiştir.

OYAK Yatırım Araştırma