Sanayi üretimi

  • 08.10.2015 12:45

Sanayi üretimi Ağustos'ta beklentilerin oldukça üzerinde. TÜİK verilerine göre, sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık bazda %8.5 ile, %3 düzeyindeki beklentilerin oldukça üzerinde artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de yıllık %7.2 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos'ta bir önceki aya göre %2.9 arttı. İlk sekiz aylık dönemde, sanayi üretim artışı %3.2 düzeyindedir (8A14: %4).

Sektörler bazında, ilk sekiz ayda %17 artış gösteren otomotiv, Ağustos ayında da %30 ile başı çekmiştir. Ayrıca elektrikli teçhizat ve ecza sanayi de yüksek bazda artış kaydetmiştir. Rafinerilerdeki kapasite artışı da ilk sekiz ayda yıllık %40 yıllık artış sağlamıştır. Öte yandan, Ağustos ayında ciddi kur artışı sonrası daha önce ekside olan tekstil sektöründe artıya geçildiği dikkat çekmektedir. Ayrıca, daha önce ekside olan çimentoyu da içeren grupta ve ana metal sanayiinde de Ağustos ayında artıya geçilmiştir.

Ağustos ayında sanayi üretiminde beklenenin üzerinde hızlanma dikkat çekmektedir. Bunun bir kısmı kur artışının ihracat odaklı sektörlere destek vermesi ile açıklanabilir. Ancak son dönemde, güven endeksleri, dış ticaret hacmi, vb. göstergelerdeki olumsuz eğilim ile sanayi üretim verileri farklı yönde gelişmiştir. Fakat, bu veri sonuç olarak 3Ç15 GSYH verilerinin de beklentilerin üzerinde taşıyabilecektir. 2015 GSYH büyüme tahminimiz %3 düzeyindedir.

OYAK Yatırım Araştırma