Otomotiv hisseleri

  • 15.05.2015 14:07

Otomotiv hisseleri için tahminlerimizi güncelliyoruz. FROTO, TOASO ve DOAS için hedef fiyatlarımızı güçlü geçen 1Ç sonuçları ve beklentilerin üzerinde seyreden iç ve dış talep ışığında gözden geçirdik. Mevcut hisse değerlemelerini de göz önüne alarak pahalı bulduğumuz FROTO ve TOASO hisselerinde tavsiyemizi Endeksin Altında Getiri'ye indiriyoruz (önceki Endekse Paralel Getiri). DOAS için ise güçlü kar büyümesi ve daha cazip çarpanları nedeniyle Endeksin Üzerinde Getiri tavsiyemize devam ediyoruz.

2015 senesinde hafif araç pazarını 940 bin adet olarak tahmin ediyoruz. Artan yenileme talebi, kredi döngüsünden faydalanan tüketiciler ve filo satışlarının etkisiyle 2015 yılı hafif araç pazarının %22 artışla 940 bin adet olacağını tahmin ediyoruz. Fakat bu tahminimize ve birçok şirkete göre satışların yılın ikinci yarısında bir miktar ivme kaybetmesi beklenmektedir. Olası ticari araç (taksi, servis, minibüs) teşvikinin etkisinin kısıtlı olacağını düşünüyoruz.

Ford Otosan: Yeni ürünler ivme yaratıyor, fakat marj artışı konusunda çekimseriz: Ford Otosan'ın 2015 yılında yurtiçi ve ihracat satışlarında sırasıyla %43 ve %30 artış kaydetmesini bekliyoruz. Şirketin faaliyet kar marjını bu sene 1.1 puan artışla %8.1'e yükseltmesini tahmin ediyoruz, fakat ürün ve Pazar temelinde yaşanan temel değişimler ışığında artık uzun vadeli marj tahminimizi %10 yerine %9 olarak belirliyoruz. Mevcut değerleme çarpanlarını yüksek bulduğumuz için (düzeltilmiş 2015 F/K 16.5x) tavsiyemizi Endeksin Altında Getiri'ye indiriyoruz. FROTO hisselerinde hedef fiyatımız 34.2 TL (-8% potansiyel)

Tofaş: Binek modeller 2015-2016 yılında pazara sunulacak, geçiş dönemi izlenmeli: Tofaş'ın 1 milyar ABD doları yatırım ile Fiat için üreteceği yeni kompakt sınıf binek araç ailesi 2015 sonunda sedan versiyonu ve 2016 ortasında HB/Station versiyonları olmak üzere pazara sunulacak. Yeni ürünler için 175 bin adetlik kapasite öngörülürken, Minicargo projesinde ise kapasitenin 165 binden 45-50 bin adetlere kesilmesi söz konusu olacak. Yeni modellerin Tofaş'ın üretimini  2015 yılında 363 bin adete yükselteceğini tahmin ediyoruz (2014: 223 bin). Fakat mevcut ürünlerden üretim yapılmasa da kar elde edilmesini sağlayan al yada öde anlaşmaları nedeniyle, üretim artışının karlılığa etkisi çok keskin olmayacak. Mevcut değerleme çarpanlarının büyüme hızını büyük oranda fiyatladığını düşünüyoruz (düzeltilmiş 2015 F/K 16.5x). Tofaş için tavsiyemizi Endeksin Altında Getiri'ye indiriyoruz. Hisse için hedef fiyatımız 17.0 TL (-8% potansiyel)

Doğuş Otomotiv: Artan satış adetleri ve karlılık hedef değerimizi yukarı çekiyor: DOAS 2015 yılı ilk çeyreğinde net karını yaklaşık 4 kat artırarak çok güçlü sonuçlar açıkladı. Şirketin faaliyet kar marjı %6'nın üzerine çıkarak 3 puanın üzerinde artış kaydetti. 2015 yılı için bizim karlılık tahminimiz daha temkinli olarak %5.0 seviyesinde bulunuyor. Şirket hedefi ise 2015  ve sonrası için %6 ve üzerinde marj elde etmek olarak paylaşıldı. Buna göre tahminlerimize yukarı yönlü risk olduğu söylenebilir. 2015 yılı için satış adetlerinde %20 artış öngörüyoruz. Uzun vadede VW ile kurulan ilişkinin uluslararası pazarlarda yeni yatırımlara izin vermesi büyüme potansiyelini destekleyecektir. DOAS için tavsiyemizi Endeksin Üzerinde Getiri olarak koruyoruz. Hisse için hedef fiyatımız 20.3 TL (+21% potansiyel)


OYAK Yatırım Araştırma